Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Yle auttaa Jääkiekkoliitoa – ja monia muita urheilulajeja

Pääkirjoitus
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Yleisradion rooli suomalaisen urheilun kumppanina on kasvanut vaivihkaa. Ylellä on tarjota urheilulle lähetysaikaa, ja yhtiö on myös onnistunut luomaan viikonloppujen urheilulähetyksistään katsojia ja eri lajeja kiinnostavan konseptin.

Viimeksi Ylen suojiin päätyi jääkiekko. Urheiluoikeuksiaan perkaava MTV ei halunnut jatkaa yhteistyötään Jääkiekkoliiton kanssa taloudellisista syistä. Yle taas piti Leijonien euro-otteluita, nuorten MM-kisoja ja naisten maajoukkuetta tärkeinä. Näin syntyi ilmeisesti kaikkia osapuolia hyödyttänyt ratkaisu: MTV sai säästöjä, Yle maajoukkuelätkää ja Jääkiekkoliitto lisää tv-yleisöä.

Jääkiekkoliitto on kehunut uutta sopimusta, eikä kyse ole pelkästään tavallisesta mainospuheesta. Leijonat on koko kansan suosikkijoukkue, mutta Jääkiekkoliitolla on ollut viime vuosina ongelmia julkikuvansa kanssa.

Laaja tv-näkyvyys on Suomen ykköslajille mahdollisuus korjata kolhujaan. Uusi sopimus saattaa helpottaa myös kululeikkauksiin joutuneen liiton sponsorihankintaa.

Vielä muutama vuosi sitten näytti selvältä, että formuloiden, jalkapallon, jääkiekon, suksilajien ja tenniksen lisäksi kaikki kansalliset palloilusarjat siirtyvät maksukortin taakse. Nyt kehitys on pysähtynyt.

Syyt ovat yksinkertaisia. Jääkiekkoliigaa lukuun ottamatta mikään kotimainen urheilukilpailu ei ole vielä osoittautunut taloudellisesti vetäväksi tv-tuotteeksi. Toisaalta urheilu tarvitsee paljon näkyvyyttä toimintansa ja varainhankintansa kehittämiseen. Sitä maksu-tv ei pysty tällä haavaa tarjoamaan – eikä myöskään tv-tuloja esitysoikeuksista.

Kaiken lisäksi penkkiurheilijat ovat yhä varsin konservatiivisia. Jalkapallon kansainvälisiä huippusarjoja katsotaan luontevasti maksu-tv:stä, mutta moni odottaa, että Yle näyttää maajoukkueurheilua, hiihtoa ja yleisurheilua.

Siksi Palloliitto on tyytyväinen, kun Yle hankki oikeudet jalkapallomaajoukkueen peleihin. Perinnelajien vetovoimasta taas kertovat hiihdon Suomen cupin ja SM-kisojen katsojaluvut, jotka yltävät parhaimmillaan yli puolen miljoonan.

Lisäksi Yle on tärkeä yhteistyökumppani monelle uudelle ja pienemmälle lajille. Esimerkiksi salibandy saa Ylen avulla sponsorirahaa, oppia ja uskottavuutta.

Laajasta tv-näkyvyydestä hyötyvät yksilöurheilijatkin. Satojentuhansien tv-yleisö on merkittävä vipuvarsi esimerkiksi hiihtäjille, kun he neuvottelevat henkilökohtaisia sponsorisopimuksiaan.

Tero Hakola HS tero.hakola@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat