Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esitetty sote-rahoitusmalli on epäoikeudenmukainen

Pääkirjoitus
 
Heikki Hiilamo
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Kapitaatiomaksu iskee kohtuuttoman kovaa pieniin ja köyhiin kuntiin, joissa asuu paljon sairaita ja vanhuksia.

Parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä oleva laki sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä lähtee siitä, että rahat sote-palveluihin kerätään tulevaisuudessa kunnilta väestöpohjaan perustuvilla kapitaatiomaksuilla.

Kapitaatiomaksussa asukasluvun paino on yksi viidesosa, ikärakenteen ja sairastavuuden osuus neljä viidesosaa.

Kapitaatiomaksu pysyy samana riippumatta siitä, kuinka paljon kunnan asukkaat käyttävät sote-palveluita. Näin ollen kustannukset eivät enää vaihtelisi vuodesta toiseen kuten nykyisin.

Kapitaatiomaksu on kuitenkin pienten ja köyhien kuntien – ja niiden asukkaiden – näkökulmasta erittäin epäoikeudenmukainen.

Kuntien tulot koostuvat pääosin kunnallisverosta ja kiinteistöverosta sekä valtionosuuksista. Kunnallis- ja kiinteistövero ovat suhteellisia: parempituloiset tai kalliimpien kiinteistöjen omistajat eivät maksa veroina keskimääräistä suurempaa osuutta tuloistaan tai kiinteistöjensä arvosta.

Joissain tilanteissa pienituloiset ihmiset maksavat suhteellisesti jopa enemmän kunnallisveroa kuin suurituloiset. Ansiotuloista saa tehdä vähennyksiä, joita ei voi tehdä monista tulonsiirroista – esimerkiksi sairaus- ja työttömyyspäivärahoista.

Jos sote-rahat kerättäisiin valtionverotuksen yhteydessä eikä kunnallisverona, suurituloiset kantaisivat suhteessa suuremman taakan.

Pienimpien ja köyhimpien kuntien asukkaat häviävät myös siinä, että paljon sairastavat asukkaat maksavat muita enemmän palvelumaksuja, eivätkä ne ole tulosidonnaisia.

Sote-palvelut voivat muodostaa jopa puolet kunnan menoista. Mitä sairaampia ja vanhempia kunnan asukkaat ovat, sitä vähemmän verotettavia tuloja kuntalaisilla on – sairaat ja vanhat kun eivät käy töissä. Kun väestön laskennalliseen palvelutarpeeseen perustuva kapitaatiomaksu on tällaisissa kunnissa keskimääräistä suurempi, ne voivat vain kiristää kunnallisverotusta.

Jos yhdessä kunnassa asukkaiden keskimääräinen verotettava tulo on 40 000 euroa ja toisessa 20 000 euroa, jälkimmäisen kunnan on periaatteessa verotettava asukkaitaan kaksi kertaa ankarammin, jotta se saisi kokoon saman summan. Jo nyt esimerkiksi Kauniaisten kunnallisveroprosentti on 16,5 ja Kiteen 22,5. Kuntien välisiä eroja on yritetty tasata valtionosuuksilla, mutta niitä on viime vuosina ajettu alas.

Pienten ja köyhien kuntien veronmaksajat joutuvat maksamaan keskimääräisestä palveluiden käytöstä, vaikka he ovat käyttäneet palveluita todelliseen tarpeeseen nähden vähemmän kuin muut.

Palvelujen sijaintipaikkakuntien asukkaat käyttävät etenkin erikoissairaanhoitoa ja päivystyspalveluja todelliseen tarpeeseen nähden vähemmän kuin ne, joiden koti on kauempana sote-palvelupisteistä. Etäisyyden ohella asiaan vaikuttavat tottumukset sekä se, että keskuksissa keskimääräistä suurempi osa väestöstä voi asioida työterveyshuollossa.

Esitetyssä mallissa kauempana keskuksista sijaitsevat pienet ja köyhät kunnat maksaisivat nykyistä enemmän palveluistaan, vaikka ei ole mitään takeita siitä, että niiden asukkaat saisivat yhtä paljon palveluita kuin pienempiä maksuja maksavien keskusten asukkaat.

Alkuvaiheessa kapitaatiomaksun aiheuttamia muutoksia on tarkoitus tasata, mutta esitetyssä mallissa pienet, köyhät ja paljon sairastavien asukkaiden kunnat joutuvat silti suuriin vaikeuksiin sote-alueelle suoritettavien maksujen kanssa.

Kapitaatiomaksua voi pitää eräänlaisena piilokuntauudistuksena: se pakottaa pienimpiä kuntia kuntaliitoksiin. Kuntaliitoksetkaan eivät välttämättä ratkaise ongelmaa, jos naapurissa on samanlainen pieni ja köyhä kunta.

On keskusteltu kovin vähän siitä, miksi köyhimpien ja sairaimpien pitäisi maksaa sote-palveluistaan enemmän kuin muiden. Ilman korkeatasoista valtionosuusjärjestelmää on oikeastaan mahdotonta rahoittaa sote-palveluja kuntien suorittamilla maksuilla tarkoituksenmukaisesti ja oikeudenmukaisesti.

Sote-alueilla tai tuotantoalueilla pitäisi olla verotusoikeus. Silloin maksurasitus jakautuisi tasaisemmin, eikä kuntaliitoksia olisi pakko tehdä vain siksi, etteivät rahat riitä sote-alueen lähettämiin laskuihin.

Heikki Hiilamo
Kirjoittaja on sosiaalipolitiikan professori Helsingin yliopistossa.

Oikaisu: Kauniaisten kunnallisveroprosentti on 16,5 – ei 14,5, kuten tekstissä ensin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat