Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raitis, mutta vain alaikäisenä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nykyistä liberaalimman alkoholipolitiikan kannattajien pääväitteisiin on kuulunut, että aika on kypsä rajoitusten purkamiseen, koska muna on kanaa viisaampi. Nykynuoret ovat raitistuneet ja muuttuneet vastuullisiksi alkoholinkäyttäjiksi.

Viime viikolla julkistettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus valitettavasti rikkoo tämän myytin.

Vuodesta 1977 kerätyn aineiston perusteella voi tutkijoiden mukaan päätellä, että alaikäisten juominen on kyllä vähentynyt, mutta se ei ennusta vähenevää alkoholin juomista aikuisena.

Ero kuroutuu umpeen siinä vaiheessa, kun nuoret täyttävät 18 vuotta eli saavat itse ostaa alkoholia. Juominen muuttuu aivan yhtä yleiseksi ja humalapitoiseksi kuin aiempinakin vuosikymmeninä, nuorten naisten kohdalla jopa humalahakuisemmaksi kuin aikaisemmin.

Tutkijoille tämä äkillinen siirtymä perinteisiin juomatapoihin on arvoitus. Yhtenä mahdollisena selityksenä ovat alaikäisten vaativat harrastukset ja intensiivinen tietokonepelaaminen, jotka haukkaavat suuren osan vapaa-ajasta. Saattaa myös olla, että vanhempien asenteet ovat tiukentuneet mutta väljenevät, kun lapsesta tulee täysi-ikäinen.

Hyvä puoli on, että mitä myöhemmin alkoholia alkaa käyttää, sitä vähemmän se tietää haittoja loppuelämälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat