Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan draama yhä käsikirjoituksessaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinaneuvotteluihin, niiden aikatauluihin ja neuvotteluissa syntyviin luoviin muotoiluihin tottuneet arvioisivat, että sopu Kreikan tuen jatkosta on paljon lähempänä kuin maanantain uutisointi Kreikan apua pohtineesta euroryhmästä antaa ymmärtää. Kyse on enää sanamuodoista: siitä mitä sanotaan avoimesti ja mitä jätetään sanomatta mutta pidetään sovittuna.

Silti tällaista näyttävää vastakkainasettelua ja draamaa tarvitaan – kuten työmarkkinaneuvotteluissakin –, jotta omille voidaan esittää, että viimeiseen asti pinnistettiin. Vielä on pari päivää jäljellä.

Markkinat käyttäytyivät tiistaina rauhallisesti. Joko tulkinta tilanteesta oli maltillinen ja draamaa ymmärtävä tai ajateltiin, että kävi miten tahansa, Kreikka ei kaada euroa.

Kreikka on seinää vasten poliittisesti ja taloudellisesti. Uuden hallituksen pääpuolue Syriza on luvannut äänestäjilleen, ettei se ota enää vastaan apua, jonka mukana tulee käyttöohje. Aiemmat hallitukset ovat suostuneet rahaa saadakseen vaatimuksiin, joiden mukaan Kreikan on kevennettävä julkista hallintoa, yksityistettävä, kutistettava etuuksia ja parannettava veronkeruuta.

Vaatimusten taustalla ovat poliittiset realiteetit, mutta samalla ne lisäävät taloudellista ahdinkoa. Ne ovat syöneet kasvua ja kurjistaneet köyhimpien elämää, mutta ilman vaatimuksia avustajamaat eivät olisi suostuneet avustamaan. Entinen meno ei voinut avustavien maiden mielestä jatkua: pohjattomaan säkkiin ei kannata kaataa.

Kreikalle myönnetyn tukipaketin viimeisestä erästä tulisi sopia pikaisesti. Sitä ei jaeta vaan sitä tulee pyytää. Syrizan johtama hallitus ei pyydä, jos mukana tulee taas säästövaatimuksia. Avustajamaat eivät anna, jos rahaa tulisi jakaa ilman ehtoja.

Tilanne on jumissa. Kreikka uhkaa ajautua maksukyvyttömyyteen. Se haittaisi eniten niitä, jotka ovat jo kärsineet eniten säästöistä. Kun valtion raha loppuu, eläkkeiden ja palkkojen maksu lakkaa.

Syrizan mukaan demokratian pelisäännöt edellyttävät, että kreikkalaiset saavat päättää itse omista asioistaan. Samat säännöt kääntyvät toiseenkin suuntaan: avustajamaiden äänestäjät haluavat päättää omista rahoistaan.

Paine on siis kova – ei vähiten Suomessa, jossa vaalit lähestyvät, ja kansa on pienin poikkeuksin kääntynyt entistä jyrkemmin sille kannalle, että pyytäjä ei pomottele. Tämä paine näkyi maanantaina kokoontuneessa, talousministereistä koostuvassa euroryhmässä. Paradokseista pitävä kuvailisi, että ryhmä käyttäytyi aivan kuin sen rahat eivät olisi kreikkalaisten rahoja.

Kreikkalaiset marssivat näyttävästi ulos kokouksesta, kun heille tarjottiin allekirjoitettavaksi paperia, jossa luvattiin apua mutta samalla mainittiin, että vanhoja vaatimuksia tulee noudattaa. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis väitti, että hänelle luvattiin kokouksen alla muotoilua, jossa tällaista ehtoa ei olisi yksiselitteisesti mainittu. Se olisi hänen mukaansa kelvannut.

Vaikka maanantai oli draamaa, päältä kannattaa pyyhkiä pois liika kuohu. Kreikka ei enää puhu velkaleikkauksista. Käytännössä maa hakee apua.

Nyt on kyse vain siitä, onko kreikkalaisten allekirjoitettavaksi pantavassa paperissa mainittu yksiselitteisesti, että vanhoja lainaehtoja on noudatettava. Diplomaattisempi muotoilu luultavasti menisi läpi: sanamuoto, jonka sekä avustajamaat että avun saajat voisivat tulkita haluamallaan tavalla ja jota Euroopan keskuspankki pitäisi sellaisena signaalina, että se voisi jatkaa kreikkalaisten liikepankkien normaalia rahoitusta. Luova muotoilu ei olisi ratkaisu vaan aikalisä. Joskus aikalisä on paikallaan. Tähän draamaan se toisi pienen rytminvaihdoksen.

Tällaisessa sovitus- ja tahditustyössä apua voisi tarjota joku vanha työmarkkinajyrä. Esimerkiksi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat