Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannatuslukemat kiristävät päähallituspuolueiden välejä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuoreessa HS-gallupissa keskusta jatkaa yhä ylhäisessä yksinäisyydessään. Ero seuraaviin eli Sdp:hen ja kokoomukseen on taas hivenen kasvanut.

Tämänkertainen lukema, 26,2 prosenttia, on ainakin tämän vaalikauden suurin HS-gallupin keskustalle mittaama kannatus.

Edes viime viikon alun keskiolutkohu ei tehnyt minkäänlaista jälkeä keskustan kannatukseen. Keskustan johto siivosi – alun haparoinnin jälkeen – asian määrätietoisesti pois politiikan päiväjärjestyksestä. Episodista ei ehkä ole puolueelle sen kummempaa haittaa.

Keskusta on ollut niin suvereeni kannatuskyselyissä viime syksystä lähtien, että puheenjohtaja Juha Sipilällä on täysi työ pitää keskustaväen jalat maan pinnalla. Keskustan vaaliristeilyllä runsas viikko sitten hurmos oli silminnähtävää.

Hallituksen kompurointi ja päähallituspuolueiden eripuraisuus tukevat keskustan suosiota. Kokoomus ja Sdp ovat vähän väliä toistensa kimpussa, kuten julkisuudessa on ollut esillä. Tahti tuntuu vain kiihtyvän.

Lisäksi yhdeltä jos toiseltakin sinipunahallituksen keskeiseltä hankkeelta uhkaa loppua aika kesken. Osa hankkeista on jo hylätty poliittisesti liian hankalina.

Keskinäistä riitelyä lisää entisestään se, että puolueet kamppailevat vaalien kakkospaikasta – ja paikasta hallituksessa – tasaväkisinä. Puolueiden kannatus on nyt yhtä suuri.

Puolueiden kampanjahengen luomisessa pienetkin erot ovat tärkeitä. Jopa sijoitus ratkaisee. Nyt Sdp on ohittanut kokoomuksen ja on 0,2 prosenttiyksikköä edellä, kun aikaa vaaleihin on kaksi kuukautta. Kuukauden takaisessa kyselyssä kokoomus oli vielä Sdp:tä edellä.

Perussuomalaiset näyttää jääneen hallituskaksikon kannatuksesta. Nykyinen noin 14 prosentin kannatus saattaa silti hyvinkin kantaa hallitukseen asti, mikäli hallitusohjelmasta vain päästään sovintoon.

Kevään vaalien toiseksi kilpakaksikoksi näyttää muodostuvan vasemmistoliitto vastaan vihreät. Puolueet vaihtavat sijoitusta kuukaudesta toiseen. Kummankin kannatus pyörii runsaassa kahdeksassa prosentissa.

Kilpailusta tekee kiivaampaa se, että vihreät ja nykyinen vasemmistoliitto kilpailevat samoista äänestäjistä. Eri asia on, pääseekö kumpikaan hallitukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat