Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnilla ei ole varaa lisätä työvoimakustannuksia

Pääkirjoitus
 
Markku Jalonen

Noin kaksi kolmasosaa kaikista julkisista kulutusmenoista kanavoituu kuntien ja kuntayhtymien kautta kansalaisten hyvinvointipalveluihin. Kansantalouden tulot eivät ole vuosikausiin riittäneet julkisten menojen ja kuntien tehtävien rahoittamiseen. Silti kuntien tehtäviä ja velvoitteita on jatkuvasti lisätty.

Valtiontaloudessa kuntien miljardiluokan valtionosuusleikkaukset ovat olleet suurin yksittäinen säästökeino. Samaan aikaan valtion päätöksillä on lisätty merkittävästi kuntien tehtäviä ja kasvatettu niiden menoja.

Palvelurakenteiden uudistamisen ja toimintojen tehostamisen lisäksi työvoimakustannusten sopeuttamisesta on kunta-alalla tullut vakiokeino talouden tasapainottamisessa.

Julkisen talouden kestävyysvajetta supistettaessa tavoite on – sote-uudistuksen, tuottavuuden parantamisen sekä eläkeratkaisun ohella – kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen miljardilla eurolla vuoteen 2017 mennessä.

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisessä ei ole juuri edetty tavoitelinjauksia pidemmälle. Päinvastoin lisähenkilöstön palkkaamiseen velvoittavaa uutta normistoa ja kustannuksia on edelleen tulossa kunnille muun muassa oppilashuoltolain ja sosiaalihuoltolain nojalla.

Kunnat ja kuntayhtymät työllistävät viidenneksen kaikista palkansaajista, runsaat 430 000 ihmistä. Kunta-alan henkilöstömäärä on huomattavista lisätehtävistä huolimatta supistunut, ja määrän arvioidaan vähenevän edelleen. Työvoimakustannukset olivat viime vuonna runsaat 21 miljardia euroa eli keskimäärin yli puolet kuntien ja kuntayhtymien toimintamenoista.

Kuntatyönantajien tekemän tuoreen selvityksen mukaan kunta-alalla leikattiin viime vuonna paikallisesti henkilöstömenoista keskimäärin kaksi prosenttia. Se on yli 400 miljoonaa euroa kunta-alan työvoimakustannuksista. Kuluvana vuonna kuntatyönantajat varautuvat lähes 500 miljoonan euron säästöihin henkilöstömenoissa.

Kunta-alalla paikallisen sopimisen laajaa mahdollisuutta pitäisi käyttää useammin talouden sopeutuskeinona. Paikallisilla työ- ja virkaehtosopimuksilla voitaisiin myös välttää lomautuksia ja irtisanomisia sekä turvata työpaikkojen säilyminen.

Palkkojen harmonisointi voi lisätä sote-uudistuksen kustannuksia jopa sadoilla miljoonilla euroilla. Sote-lainsäädäntöön onkin kirjattava, että työnantajavaihdoksista johtuvat palkkaerot ovat hyväksyttävä syy erisuuruisille samasta tehtävästä maksetuille tehtäväkohtaisille palkoille.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen saavuttama eläkeratkaisu parantaa osaltaan kuntatalouden ja julkisen talouden kestävyyttä. On huolehdittava siitä, ettei kuntatyönantajien eläkemaksua enää koroteta.

Kuntatalouden vakauttamisen tarve leimaa lähivuosia. Tulevilla työmarkkinaratkaisuilla sekä valtion päätöksillä on suuri merkitys kuntatalouteen. Tulevassa hallitusohjelmassa ei pidä lisätä työvoimakustannuksia esimerkiksi tiukentamalla henkilöstömitoituksia tai kelpoisuuksia. Kestävyysvajetta supistavat rakenteelliset ohjelmat on vietävä käytäntöön.

Kuntataloudessa ei myöskään ole varaa korottaa palkkoja, vaan tarvitaan erittäin maltillisia ja pitkäaikaisia palkkaratkaisuja. Neuvottelut voimassa olevan työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta ja optiovuodesta pitäisi käydä jo ennen eduskuntavaaleja. Vaalien kanssa samanaikaisesti käytävät työmarkkina- ja hallitusneuvottelut vaikeuttaisivat jatkosopimusten tekoa.

Työ- ja virkaehtosopimuksia on uudistettava siten, että vuosityöaika pitenee ilman kompensaatiota. Kunta-alan modernit palkkausjärjestelmät mahdollistavat palkitsemisen tehtävien vaativuuden, henkilökohtaisen osaamisen ja työyksikön tuloksen perusteella. Palkkausjärjestelmien kannustavuutta on syytä kehittää rakenneuudistusten tavoitteet huomioiden.

Työn tarjontaa on tuettava lainsäädännöllä, ja työnantajan kynnystä luoda uusia työpaikkoja tulee alentaa. Esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien ja nuorisotakuun piirissä olevien työllistymistä voidaan parantaa luopumalla heidän kohdallaan työsopimuslakiin kirjatuista määräaikaisuuden perusteista.

Markku Jalonen
Kirjoittaja on kunta-alan työmarkkinajohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat