Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ulkopolitiikalla on yhä selvemmin Sauli Niinistön kasvot

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kun uusi perustuslaki tuli pitkän valmistelun jälkeen voimaan kevättalvella 2000, puusepät saivat töitä. Tasavallan presidentin sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan utvan kokoontumisia varten Valtioneuvoston linnaan teetettiin pyöreä pöytä.

Perimätiedon mukaan ajatus oli lähtöisin pääministeri Paavo Lipposen (sd) esikunnasta. Lipponen koki olevansa perustuslain käyttöönoton alkumetreillä erityisessä vastuussa uusien, parlamentaarisempien käytäntöjen muotoilusta.

Ei ollut kuitenkaan helppoa sovittaa samaan ulkopolitiikan johtamismalliin hallitusta, joka on riippuvainen eduskunnan luottamuksesta, ja presidenttiä, joka on valittu suoralla kansanvaalilla.

Näkyvin muutos käytäntöihin tehtiin vuonna 2009, kun EU:ta uudistanut Lissabonin sopimus tuli voimaan. Suomea on sen jälkeen edustanut Brysselin huippukokouksissa vain pääministeri.

Maaliskuun alussa presidentti Sauli Niinistön vuonna 2012 alkanut virkakausi on puolessavälissä. Perustuslaki on pysynyt ennallaan, eikä EU:kaan ole kehittänyt uusia perussopimuksia.

Silti käytännöt ovat kauden aikana muuttuneet. Utva ei kokoonnu enää viikoittain juhlavissa tiloissa pyöreän pöydän ääressä. Kokoukset ovat presidentin johtamaa tiukkaa keskustelua ulkopuolisten korvien ulottumattomissa.

Vuosituhannen vaihteessa tarkoituksena oli kahden valtioelimen linjojen yhteensovitus. Niinistön aikana utvasta on tullut kokous, jossa presidentillä on tosiasiassa viimeinen sana.

Nykyistä utvan toimintaa kuvaa hyvin se, että kun valiokunta teki äskettäin linjauksen Suomen osallistumisesta ilmaharjoituksiin Yhdysvaltojen kanssa, kameroiden eteen tiedottamaan marssi yksin presidentti.

Kansainvälisen tilanteen kiristyessä Suomen ulkopolitiikka on saanut yhä selvemmin Niinistön kasvot.

Niinistön viimeaikaisista puheista voi tehdä seuraavan tulkinnan: hallituksella on riittävästi töitä talouden kanssa, joten presidentti voi hoitaa ulkopolitiikan.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) tosin sanoi pääministerin haastattelutunnin (Yle 18. 1.) lopuksi, että pääministerin työ painottuu ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä kansainvälisiin asioihin.

Ulkopolitiikassa ei siis ole johtajuusvajetta. Johtajuutta on tarjolla yllin kyllin.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi
Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat