Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusyhteistyö varttuu aikuiseksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa on vaivannut hieman sama ongelma kuin pohjoismaista yhteistyötä laajemmin. Yhteistyön merkityksestä puhutaan suureen ääneen, mutta sisällöstä on vähemmän sanottavaa. Yhteistyön kaikissa osallistujamaissa saamaan valtavaan suosioon verrattuna arki on vaikuttanut ajoittain näpertelyltä.

Pohjoismaiden yhteistyöhön tuli uutta eloa, kun yhteistyö laajeni kylmän sodan jälkeen ulkopolitiikkaan. Vuonna 2009 sovittiin virallisesti myös puolustusyhteistyöstä.

Sittemmin on kuitenkin ollut helpompi löytää esimerkkejä siitä, mitä puolustusyhteistyö ei kata, kuin kuvailla sen sisältöä.

Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö on kehittynyt pitemmälle kuin yhteistyö kaikkien Pohjoismaiden kesken. Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on tähän asti kuitenkin rajattu poliittisilla päätöksillä tiukasti rauhanaikaan. Ruotsi ja Suomi eivät ole virallisesti edes selvittäneet kykyä auttaa toisiaan sotilaallisissa kriiseissä ja konflikteissa, keskinäisistä puolustusvelvoitteista eli puolustusliitosta puhumattakaan.

Tilanne muuttui merkittävästi tiistaina. Tukholmassa julkistetulla "Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämisen loppuraportilla" on paperinmakuinen nimi mutta puolustusyhteistyön mahdollisuuksia dramaattisesti laajentava sisältö.

Raportin suurin merkitys ei ole sen yksittäisissä ehdotuksissa vaan taustalla olevassa Ruotsin ja Suomen poliittisessa päätöksessä ryhtyä raivaamaan kriisiajan puolustusyhteistyön juridisia ja hallinnollisia esteitä. Puolustusvoimat laajentaisivat yhteistoimintaansa samalla kun poliitikoille annettaisiin edellytykset tehdä päätöksiä yhteisen voiman käytöstä myös yhteiseen puolustamiseen. Velvoitetta apuun ei esitysten mukaan olisi, mutta sekin olisi poliittisista päätöksistä kiinni.

Hanke saa uskottavuutta raportin julkistamisen yhteydessä kerrotusta tiedosta, että Ruotsi ja Suomi ovat jo vuodesta 2009 vaihtaneet tietoja kriisiajan valmiuksistaan. Puolustustietojen vaihto on välttämätön edellytys kyvylle antaa ja vastaanottaa sotilaallista apua. Tähän asti salassa pidettyä tiedonvaihtoa voi sen julki tuomisen jälkeen laajentaa.

Ensimmäinen raportissa ehdotettu uusi käytännön toimi on turvatun tietoverkon rakentaminen Ruotsin ja Suomen puolustusvoimien välille. Se antaisi aivan uusia mahdollisuuksia myös maiden sotilastiedustelujen yhteistyölle.

Sotilaiden ehdottamat käytännön hankkeet olisivat enimmäkseen toteutettavissa siinäkin tapauksessa, että puolustusyhteistyö rajoitettaisiin myös vastaisuudessa rauhanaikaan. Ilmavoimien, merivoimien ja maavoimien yhteisiä yksikköjä voidaan perustaa myös niin, että ne keskittyisivät ainakin virallisten käsikirjoitusten mukaan edelleen kehittämään valmiutta kriisinhallintaan.

Sotilaatkin tekevät kuitenkin selväksi, mitä he toivovat. Raportin tiiviin, kymmensivuisen julkisen version avainkappaleessa sanotaan, että "poliittiset päätökset laajentaa yhteistyö kattamaan myös kriisit ja konfliktit lisäisivät operatiivista arvoa merkittävästi".

Suomi ja Ruotsi kuvasivat sopimusta sen julkistamistilaisuudessa hieman eri painotuksin. Suomen puolustusministeri Carl Haglund (r) piti puolustusliittoa mahdollisuutena, jos niin päätettäisiin. Hänen ruotsalainen virkaveljensä Peter Hultqvist ei puhunut liitosta edes teoreettisena mahdollisuutena.

Käsitykset kriisiajan puolustusyhteistyön merkityksestä varmasti vaihtelevat vastedeskin. Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa ei muuta Suomen sotilaallisen puolustamisen perusasemaa eikä ratkaise väittelyä Nato-jäsenyydestä kumpaankaan suuntaan. Tavoite laajentaa puolustusyhteistyötä on kuitenkin kunnioitusta ansaitseva pyrkimys lisätä vakautta kasvaneiden turvallisuusuhkien keskellä. Puolustusyhteistyö voi varttua lupaavasta pienokaisesta vastuulliseksi aikuiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat