Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murha mursi vaikenemisen

Pääkirjoitus
 
Minna Nalbantoglu Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Bussinkuljettaja raiskasi turkkilaisopiskelija Özgecan Aslanin, hakkasi hänet kuoliaaksi, poltti ruumiin ja heitti jokeen.

Naisiin kohdistuva väkivalta on jo pitkään ollut iso puheenaihe Turkissa, mutta viime viikon verityö on järkyttänyt poikkeuksellisella tavalla koko maata.

Osa reaktioista paljastaa, miten syvällä ongelman juuret ovat.

"Jos tämä olisi tehty tyttärelleni, ottaisin aseen ja rankaisisin murhaajaa itse", sanoi Turkin EU-ministeri Volkan Bozkir turkkilaismedian mukaan.

Lausunto kertoo paljon ministerin käsityksestä oikeusvaltiosta. Se paljastaa myös naisia koskevat ajattelumallit. Kun naisen raskas taakka on kantaa perheen kunniaa, hänellä ei ole itsenäistä arvoa. Hän voi olla kallisarvoinen, rakaskin, mutta perheensä miehille alisteinen.

Tästä ajattelusta kumpuaa yhteiskuntaa takapajuisuuteen vetävä epätasa-arvo ja äärimmillään väkivalta. Turkki oli viime vuonna Maailman talousfoorumin kokoamalla sukupuolten tasa-arvoa mittaavalla listalla sijalla 125. Maita on mukana 145. Naisiin kohdistuneiden, julkisuuteen tulleiden väkivaltatapausten määrä on viime vuosina kasvanut.

Poliittisesti jakautuneessa Turkissa islamia korostavan hallituspuolueen AKP:n vastustajat ovat syyttäneet hallituksen naisasenteita epätasa-arvon syventämisestä. Presidentti ja ministerit ovat toistuvasti julistaneet, että naisen tehtävä on synnyttää lapsia ja hoitaa kotia.

Yhä useampi nainen Turkissa ei kuitenkaan tyydy tähän. Tyytymättömät ovat myös aiempaa äänekkäämpiä.

Jo vuoden 2013 isojen hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana naiset olivat eturivissä, muistuttaa turkkilaiskirjailija Elif Shafak brittiläisen Guardian-lehden kolumnissaan. Istanbulin Gezi-puiston protestileirissä noin puolet väestä oli naisia. Siellä oli rauhallista.

Aslanin kuoleman jälkeen Turkin naiset ovat ryhtyneet sosiaalisessa mediassa jakamaan omia kokemuksiaan väkivallasta ja häirinnästä. Aihetunnisteena on "kerro sinäkin". Myös Aslanin tappaneen miehen äiti on kertonut väkivallasta, jolla hänen oma miehensä häntä piinasi. Ennen hän oli kärsinyt vaiti.

Vaikenemisen murtaminen on ensimmäinen askel. Turkin muutos saattaa nousta naisista itsestään. Jos miesten ratkaisu naisiin kohdistuvaan väkivaltaan on ampua murhaajat, ehkä on tosiaan parasta, että naiset tarttuvat itse toimeen.

Aslanin arkkua kantoivat naiset.

Minna Nalbantoglu minna.nalbantoglu@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan
toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat