Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läheiseni masentui – esimies murehti tekemättä jäävistä töistä

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Joulunpyhinä läheiseni putosi kuoppaan. Nukkui ohi pyhät ja istui joulupukin tullessa ilmeettömänä nojatuolissa. Lasten riemu ei tarttunut, jouluherkut eivät maistuneet. Mieli oli kuin karuselli, jossa pyörivät työ, vastuu ja väsymys.

Työpaikalla useampi kollega oli lähtenyt parempiin pesteihin, ja oma tiimi oli kutistunut. Taakka jäi, ja ystävä teki yömyöhään alaisiltaan jääneet työt.

Joulun jälkeen läheiseni meni harmain kasvoin työterveyslääkärille. Ammattilainen otti asian tosissaan, diagnosoi masennuksen ja työuupumuksen sekä kirjoitti mielialalääkkeet ja kaksi viikkoa sairauslomaa.

Seuraava aika varattiin jo seuraavaksi päiväksi, syvempää keskustelua varten. "Sähän näytät jo ihan pirteältä. Voisit vaikka mennä töihin, ei se kotona makaaminenkaan kuule välttämättä hyväksi ole", lääkäri rohkaisi ystävääni. Valvottuja öitä oli takana kuukausia, ja paino oli pudonnut useita kiloja.

Mieli suhasi ylös ja alas, ja tuli tunne, että on pakko palata töihin, missä vastuullisen asiantuntijan hommat sen kuin kasaantuivat. Esimies soitti ja rauhoitteli: yritetään keksiä jotain. Ystävä sanoi pyytäneensä apua ja lisäväkeä tiimiinsä jo useasti, mutta kukaan ei ollut huomioinut pyyntöjä. "Nyt on resursseista tosi tiukkaa, mutta etsitään ratkaisuja", lupasi esimies.

Runsas viikko kului ahdistuneissa tunnelmissa. Läheiseni teki salaa töitä kotona, uupumus painoi. Sairausloma oli lopuillaan ja ystävä soitti esimiehelleen hätääntyneenä. Tilannetta oli firmassa selvitelty, ja nyt viesti olikin, että kaikkien pitää painaa kovemmin. "Käy vaan lääkärissä, mutta asiahan on niin, että meidän muiden täytyy sitten tehdä nää sun hommat", esimies murehti.

Ystävä sanoi ettei jaksa, pohti irtisanoutumista. Sitä ei pidetty hyvänä ideana. "Näyttäisi aika pahalta työuran jatkon kannalta, jos joku tajuaa, ettet sä jaksa tehdä näitä hommia", häntä neuvottiin. Läheiseni palasi siis töihin, mutta nopeasti mieli pimeni täysin.

Tässä vaiheessa hän tajusi mennä yrityksen johdon puheille – onneksi vielä ihmisen, joka ymmärsi mitä oli meneillään. Tuli taas lähtö lääkäriin ja pitkälle sairauslomalle, mutta viisas pomo otti tällä kertaa läppärin pois. Se taisi olla ratkaisevinta: siihen katkesivat vuosia kestänyt paine ja ylityöt.

Murehtiessani läheiseni tilannetta googlasin, miten työssä jaksamista pitikään edistää. Pääasiassa kehotettiin syömään terveellisesti ja säännöllisesti sekä harrastamaan tarpeeksi liikuntaa. No totta vie, pysyy vire yllä. Mutta salaatin syömisellä tiettyyn kellonaikaan ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että huonosti organisoitua työtä on liikaa ja firma tulospaineissa.

Löytyi myös satoja yritysten työhyvinvointisuunnitelmia, joissa listattiin järkeviä asioita. Totta kai jokainen esimies ainakin periaatteessa haluaa porukalleen hyvää. Asia on kuitenkin keskijohdon pomoa isompi: henkilöstön hyvinvointi täytyy olla hakattu firman strategiaan.

Vaaleihin on pari kuukautta aikaa, ja moni ehdokas on jo täysillä vaalikentillä puhumassa Suomea nousuun. Ollaan kuitenkin rehellisiä siellä ulkona: talousahdinko kestää vielä vuosia, sillä tällaista kansantuotteen pudotusta ei nähty edes 1990-luvun lamassa. Jokainen työikäinen täytyisi nyt pitää edes osittain työkykyisenä, jotta bkt saataisiin nousemaan kohti taivaita.

Suurimpia syitä työkyvyttömyyseläkkeisiin ovat edelleen mielenterveyden häiriöt, etenkin masennus. Työurat pidentyisivät asiantuntija-arvioiden mukaan vuodella, jos työkyvyttömyyseläkkeet saadaan puolittumaan. Meidän on käännettävä liikkeen suunta työpaikoille sisään eikä ovista ulos.

Entä mitä kuuluu läheiselleni nyt? Hän on edelleen sairauslomalla mutta tilanteessaan onnekas. Hän jaksaa tehdä yksinkertaisia asioita, kuten pastakastiketta. Siihen menee kaksi tuntia, mutta se valmistuu.

Kiitos hyvän työterveyshuollon ja työnantajan, lamaantunut mieli kuntoutuu lähes varmasti entiselleen. Töihin palaa erilainen ihminen, joka aikoo hyvästellä oravanpyörän. Hän luottaa pimeimpinä hetkinä saamaansa lupaukseen: sua me ei susille heitetä.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Twitter: PaiviAnttikoski
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat