Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n budjettituki Zimbabwelle mahdollista Mugaben jälkeen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talouspakotteita käytettäessä olennaista on se, onko pakotteiden käyttäjillä mitään vipuvoimaa. Jos ei ole, kädet voi nostaa pystyyn ja miettiä jotain muuta keinoa.

Venäjä on kytkeytynyt globaaliin talouteen ja rahoitusjärjestelmiin melko tiukasti. Sen energiantuotannossa ja tuotannon vaatimissa investoinneissa tarvitaan läntistä tekniikkaa ja osaamista.

Venäjän pankit ovat kiinni muun maailman rahoituslaitoksissa, ja venäläisillä yrityksillä sekä kotitalouksilla on valuuttalainoja.

Venäläiset matkustavat maailmalle.

Jos tällaisten keskinäissidosten keskelle lyö vivun ja vääntää, se vaikuttaa. Pakotteilla on voimaa, sanoipa Venäjän valtiojohto mitä tahansa.

Jos ei ole mitään kiinteää kohtaa, jota vastaan vääntää, kannattaa lopettaa.

EU aloittaa yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Zimbabwen avustamisen. Yhteistyö maan hallinnon kanssa loppui vuoden 2002 vaalien jälkeen. Maata yksinvaltaisesti johtaneen presidentti Robert Mugaben katsottiin huijanneen vaaleissa.

Hänen syntilistansa on toki pitempi: se kattaa myös vastuun organisoidusta, hänen vastustajiinsa kohdistuneesta väkivallasta. Mugabe perheineen jää talous- ja matkustuspakotteiden alaiseksi.

EU:n ratkaisu on luettavissa siten, että Zimbabwea on turha vääntää pakotteilla. Maa on niin täydellisesti irti globaalista taloudesta, että vipu pettää. Vastaava esimerkki on Pohjois-Korea.

Mutta nähtävästi EU:ssa lasketaan, että Zimbabwen kanssa voi harrastaa oveluutta. Sitä ei kannata yrittää Pohjois-Korean kanssa.

Kun vivun tukipiste pettää, sitä pitää lujittaa. EU lupaa aloittaa Zimbabwea kehittäviä projekteja runsaan 200 miljoonan euron arvosta. Tiedossa on maatalouden, terveydenhuollon ja hallinnon kehittämistä. Mutta paloina, ohjatusti ja kansainvälisten järjestöjen organisoimana.

Apua on kulkenut kansalaisjärjestöjen kautta, ja EU on jo lieventänyt linjaansa. Apupiikin pystytys ja yhteistyö hallinnon kanssa on kuitenkin uusi askel.

Mutta hommassa on juju. Jos yhteistyö toimii, Zimbabwe voisi muutaman vuoden päästä saada houkuttelevaa suoraa budjettitukeakin.

Tämä lupaus pitää suhteuttaa Mugaben ikään, 91 vuoteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat