Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-hanke on surullinen esimerkki poliitikoista väärissä rooleissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan perustuslakivaliokunta teki torstaina henkisen yhteenvedon tästä vaalikaudesta, kun se julkisti mietintönsä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaista eli sote-uudistuksen alkuaskeleesta.

Valiokunnan kanta oli tyly. Esityksessä on niin paljon ongelmia, että se kannattaa valmistella uudestaan valtioneuvostossa, mielellään parlamentaarisesti eli kaikkien puolueiden yhteistyönä.

Edes lain kuorta ei siis saada vippaskonsteilla käsitellyksi tämän eduskunnan aikana, vaan ratkaisut siirtyvät vaalien yli.

Valiokunnan yksimielinen mietintö on selkeä ja huolellisesti perusteltu. Perustuslakivaliokunta selvisi oikeastaan ainoana toimijana sote-sotkusta puhtain paperein. Vaikka lakiesityksen takana oli kahdeksan eduskuntapuolueen historiallinen yksimielisyys, valiokunnalla oli roolinsa mukaisesti kanttia sanoa, että perustuslaki ei taivu sellaiseen poliittiseen kompromissiin.

Koko tähänastinen poukkoilu on osoittanut, että Suomessa ei enää osata suurten yhteiskunnallisten uudistusten tekoa. Uudistukset onnistuivat, kun järjestelmät olivat vasta puolivalmiita, mutta pitkälle kehittyneen yhteiskunnan monimutkaisiin kysymyksiin ei kyetä antamaan vastauksia.

Sote-uudistuksen ongelmat alkoivat, kun siitä yritettiin tehdä hallintopoliittisen kuntauudistuksen sivujuonne. Poliitikoilla oli käsitys, että pelkkä yhteinen tahto riittää, jos hallituspohja on riittävän laaja. Asiantuntijoiden tuottama tutkimustieto sivuutettiin ja korvattiin edunvalvonnalla. Parlamentaarinen valmistelu siirrettiin arkistohyllylle ja korvattiin avainpoliitikkojen keskenään tekemillä "linjauksilla". Ne julkistettiin toivoa herättävinä ratkaisuina, vaikka palaset olivat levällään. Valmistelussa unohdettiin vaihtoehtojen kriittinen pohdinta sekä laskelmien ja taustaoletusten avoin käsittely julkisuudessa.

Toivottavasti kahdeksan puolueen sovun kohtalo saa puolueet vakavasti pohtimaan, miten ne aikovat selvitä tulevista suurista uudistuksista. Sote-hanke on surullinen esimerkki poliitikoista väärissä rooleissa. Vastedes tarvitaan laadukasta valmistelua sekä viisaasta ja pikkunäppäryyksiä karttavaa päätöksentekoa.

Mitä sitten tapahtuu sote-hankkeelle? Sitä puoluejohtajat pohtivat torstai-iltana pääministerin johdolla. Uudistusta on vietävä eteenpäin, se on kaikille selvää. Järjestämismalli ja rahoitusmalli pitää katsoa kokonaisuutena. Vaihtoehdotkin ovat selvät, kun lukee perustuslakivaliokunnan mietintöä.

Luontevinta olisi ottaa valmistelun pohjaksi "kuntia suuremmat itsehallinnolliset alueet". Niiden päättäjät valittaisiin vaaleilla ja niillä olisi verotusoikeus, joten kansanvaltaisuus ja rahoitus täyttäisivät perustuslain vaatimukset. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan malli voisi toimia myös käytännössä. Ratkaisun voi toki poliittisesti korrektisti nimetä myös joksikin muuksi kuin maakuntamalliksi.

Toinen vaihtoehto on edetä sairaanhoitopiirien kaltaisten kuntayhtymien tietä. Mallista voi saada yhteensopivan perustuslain kanssa, jos lainsäätäjä virittää kultavaa'an kanssa päätöksenteko- ja rahoitusmalleja. Tämä olisi puoluetaktisesti helpointa, mutta lopputuloksesta voi helposti tulla sekava ja puolella teholla toimiva, jos asiaa katsotaan peruspalvelujen käyttäjien, kansanvallan toteutumisen tai laskun maksavan kansalaisen näkökulmasta.

Kolmas vaihtoehto on siirtää sosiaali- ja terveydenhuolto tai merkittävä osa siitä valtiolle. Silloin kansanvalta toteutuisi eduskunnassa ja rahat kulkisivat valtion budjetin kautta, mutta hypyssä uuteen menisivät helposti pesuveden mukana myös kaikki tähänastisen mallin hyödyt. Suomesta tulisi kerralla huomattavasti keskitetympi ja valtiokeskeisempi maa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat