Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaiset rahapeliyhtiöt kohdentavat Suomeen lainvastaisia keinoja

Pääkirjoitus
 
Velipekka Nummikoski

Sisäministeriö tekee parhaillaan selvitystä suomalaisen rahapelijärjestelmän vaihtoehtoisista ratkaisumalleista. Sen on määrä valmistua maaliskuun puolivälissä.

Työryhmän pöydällä on käytännössä kolme mahdollista vaihtoehtoa. Jokaisessa niistä tavoitteena on suomalaisen yksinoikeuteen perustuvan rahapelijärjestelmän säilyttäminen ja vahvistaminen noudattaen Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöä.

Riippumatta siitä, mihin vaihtoehtoon selvityksen perusteella lopulta päädytään, olennaista on turvata rahapeliyhteisön kyky kanavoida pelaajia ulkomaisilta pelisivustoilta kotimaisiin.

Rahapelaamisen digitalisoituminen on kehittynyt tasaisesti ja muuttanut Suomessa selvästi rahapelien markkinoita.

Euroopan markkinoilla internetpelaamisen osuus kaikesta rahapelaamisesta on runsaat kymmenen prosenttia, mutta Suomessa rahapelaamisen siirtyminen verkkoon on ollut nopeampaa. Viime vuonna Veikkauksen kaikesta pelaamisesta jo noin 40 prosenttia, Raha-automaattiyhdistyksen pelaamisesta vajaat 10 prosenttia ja Fintoton pelaamisesta lähes 60 prosenttia tapahtui internetissä.

Digitalisoituminen pakottaa suomalaiset rahapeliyhtiöt kohtaamaan kansainvälisen kilpailun. Asetelma on ongelmallinen: Euroopassa on yli 10 000 aktiivista rahapelisivustoa, joista vain pienellä osalla on rahapelilupa.

Suomessa pelataan rahapelejä ulkomaisilla pelisivustoilla vuodessa noin 130 miljoonan euron arvosta. Tuo summa on neljännes koko digitaalisen markkinan arvosta Suomessa.

Yksikään suomalaisista rahapeliyhtiöistä ei käytännössä toimi verkossa yksinoikeusmarkkinalla. Suomalaisten pelaajien euroista kilpailee suuri määrä kansainvälisiä – usein globaaleja – toimijoita. Ne operoivat suomalaisen sääntelyn ja valvonnan ulkopuolella, toisin kuin kotimaiset peliyhtiöt.

Suomessa on pyritty varsin maltillisin keinoin estämään ulkomailta tänne suuntautuva rahapelien markkinointi. Suomen alueella tapahtuvaa mainontaa ei sallita, mutta Suomen ulkopuolella toimivat yritykset – sekä suomalaisomisteiset yhtiöt että suuret kansainväliset toimijat suomenkielisine alabrändeineen – markkinoivat pelejään verkossa aggressiivisesti.

Luvattomat rahapeliyhtiöt ovat kehittäneet markkinointitoimenpiteitä arpajaislain kiertämiseksi. Näiden ulkomaisten yhtiöiden mainonta on kuitenkin sekä suomenkielistä että selvästi Suomeen kohdennettua.

Mainonnassa on paljon sellaista sisältöä, joka on Suomessa katsottu lainvastaiseksi tai epäeettiseksi. Tällaista on muun muassa pelaamaan kehottaminen, voiton todennäköisyyden hämärtäminen ja bonuksilla houkuttelu. Lisäksi bonusehdot ovat pelaajalle usein epäselviä.

Potentiaalisia asiakkaita lähestytään tavoilla, joita suomalaiset toimijat eivät voi lain perusteella – eivätkä vastuullisen toiminnan näkökulmasta haluakaan – käyttää.

Laiton markkinointi heikentää kaikkien yksinoikeudella rahapelejä järjestävien yhteisöjen toimintaedellytyksiä, mutta se vaikuttaa erityisen voimakkaasti nettikasino- ja urheiluvedonlyöntipeleihin.

Euroopan unionin tuomioistuinkäytäntö on ollut tiukempi kuin Suomessa sovellettu linja, joten sääntelyyn olisi työkaluja. EU-tuomioistuimen mukaan markkinointi on alisteinen rahapeliluvalle: jos toimijalla ei ole rahapelilupaa siinä maassa, johon se myy pelejä, se ei voi myöskään mainostaa siellä.

Ulkomaille pelaamista voidaan kanavoida lailliseen suomalaisten yhtiöiden tarjontaan keinoilla, joiden soveltaminen ei edellytä lainsäädäntöön puuttumista. Kyse on luonnollisesti myös siitä, onko viranomaisilla riittävästi voimavaroja nykyistä tarkempaan valvontaan. Muualla Euroopassa laajalti käytössä olevat tilisiirtoestot ja ulkomaisille pelisivustoille kirjautumisen estäminen ovat liian järeitä keinoja.

On oikein, että pelaaminen ulkomaisilla sivustoilla ei ole rangaistavaa. Viranomaisten on kuitenkin varmistettava, että asiasta on tietoa. Kuluttajan pitää tietää, milloin hän osallistuu laillisiin peleihin ja milloin tarjonta on lakien vastaista.

Velipekka Nummikoski
Kirjoittaja on Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat