Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtioiden vakoiluinto on uhka tietoyritysten uskottavuudelle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tietoverkon ja mobiiliviestinnän tulevaisuus riippuu tekniikan kehityksen lisäksi turvallisuudesta ja uskottavuudesta. Uudet paljastukset laajalle levittäytyvistä vakoiluohjelmista rapauttavat entuudestaan horjunutta luottamusta yksityisyyden suojaan tietoverkoissa. Suuret tietoteknologiayritykset ovat uusissa paljastuksissa enimmäkseen uhreja mutta osin myös tekijöitä.

Paljastukset huipentuivat torstaina väitteeseen, jonka mukaan Britannian ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelut olisivat onnistuneet nappaamaan sim-korttien salauskoodit, joiden avulla ne voisivat seurata mobiiliyhteyksiä eri puolilla maailmaa.

Verkkolehti Interceptin julkaisema uutinen perustui tietovuotaja Edward Snowdenin asiakirjoihin. Väitetyn tietomurron kohteena ollut maailman suurin sim-korttien valmistaja Gemalto tiedotti suhtautuvansa uutiseen vakavasti.

Salauskoodien avulla urkkija voi kuunnella ja lukea liikennettä mobiiliverkossa ilman lupia tai operaattoreiden apua. Kuuntelu edellyttäisi osaamista, eivätkä salauskoodit yksin riitä useiden yhteyksien seuraamiseen samanaikaisesti.

Tietomurto kohdistuu myös Suomeen, koska Gemalto on valmistanut merkittävän osan suomalaisten matkaviestimien sim-korteista. Gemalton suomalaisyritys Gemalto Oy on entinen Suomen Pankin setelipaino. Se valmistaa sekä biometrisiä passeja että maksukortteja.

Tiedot salauskoodien varkaudesta ovat ajalta ennen Snowdenin tuloa julkisuuteen 2013, mutta muut viime viikkojen vuodot ovat tuoreita. Ne osoittavat, että tietosuojaa murretaan monelta suunnalta.

Moskovassa toimiva tietoturvayritys Kaspersky kertoi alkuviikosta Yhdysvalloissa kehitetystä tietokoneiden vakoiluohjelmasta, jolla on seurattu muun muassa viranomaisia ja yrityksiä 30 maassa. Samaan aikaan kiinalaisyhtiö Lenovo selitti parhain päin uutista sen matkatietokoneisiin valmistusvaiheessa asennetusta ohjelmasta, joka avasi salattuja yhteyksiä, kuten pankkipalveluja. Lenovo vakuuttaa, että ohjelmien asentaminen ja käyttö on lopetettu.

Kamppailu yksityisyyden ja valtiollisen turvallisuuden rajoista tietoverkoissa kuitenkin jatkuu. Vakoilijoiden räikeät ylilyönnit ovat siinä uhka sekä käyttäjille että tietoteknologian yrityksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat