Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukistaminen ja luunapit ovat yllättävän yleisiä – lapsia suojeltava kaikenlaiselta väkivallalta

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Kuritonta lasta voi läimäyttää, kunhan sen tekee häntä halventamatta. Paavi Franciscus lausui tämän käsityksensä puhuessaan Vatikaanin Pietarinaukiolla pari viikkoa sitten. Vatikaanin puhemies, isä Thomas Rosica, silotteli myöhemmin, että paavin lausunto oli irrotettu asiayhteydestään. CNN:n sivulta jokainen voi kuitenkin käydä videolta tarkastamassa, mitä katolisen kirkon johtaja asiasta lausui.

Läimäyttely ja kurittaminen ovat kasvatuksen motiivilla kullattua isomman oikeutta. Miten sen voi tehdä uhria, lasta, halventamatta?

Suomessa lapsen alistamisen ja kurituksen kielto kirjattiin lakiin jo kolmekymmentä vuotta sitten, vuonna 1983. Silti netin keskustelupalstoilta löytyy edelleenkin varsin kipakkaa väittelyä kurittamisen puolesta ja sitä vastaan. Yllättävän monen mielestä tukistaminen ja luunapit eivät edes ole oikeaa kurittamista.

Kuulun sukupolveen, jota yleisemminkin kasvatettiin remmillä ja risuilla. Kurittaminen ei tehnyt minusta kiltimpää eikä kuuliaisempaa, ei edes silmänpalvojaa. Koska remmi viuhui yleensä sen jälkeen, kun koulusta oli soitettu, katkeroiduin koululle ja purin uhmaani opettajiin.

Nykytutkimuksen mukaan kurituksella ei saavuteta kasvatuksellista hyötyä. Sen keinoin voidaan saada aikaan sokeaa tottelemista, mutta lapsen omaa harkintakykyä kuritus ei kehitä. Useimmin tuloksena on vain pelkoa ja katkeruutta.

Piiskaaminen alkaa nykyisin olla jo todella harvinaista. Muutaman vuoden välein toistettavassa Lastensuojelun keskusliiton tutkimuksessa saatiin piiskaamista mitattaessa viime vuonna historian ensimmäinen nollatulos. Kahdeksan vuotta aiemmin lastaan oli piiskannut vielä seitsemän vanhempaa sadasta.

Tukistaminen ja luunapit sen sijaan ovat edelleen yllättävän yleisiä. Vielä nykyisinkin lastensa niskavilloissa roikkuu neljännes vanhemmista. Hieman yllättäen lastaan tukistavat monet niistäkin, jotka sanovat suhtautuvansa siihen periaatteessa kielteisesti.

Voiko tukistamisen ja piiskaamisen välille loppujen lopuksi tehdä suurtakaan eroa – molemmissa on kyse ruumiillisella väkivallalla alistamisesta. Tuskin vähättelisimme tukistamistakaan, jos sitä tekisi aikuinen toiselle aikuiselle, vaikkapa parisuhteessa.

Lapsella tulisi olla samat oikeudet tulla suojelluksi kaikenlaiselta väkivallalta kuin aikuisellakin – itse asiassa jopa paremmat, sillä lapsi on lopulta aina aikuisen armoilla, niin meillä kuin katolisessa maailmassa.

Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat