Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen on hyvä osallistua ilmaharjoituksiin

Pääkirjoitus
 
Mark Seip

Lähialueilla ja Nevadassa toteutettavat harjoitukset vahvistavat sekä Suomen että Yhdysvaltojen sitoutumista turvallisuusyhteistyöhön.

Suomen päätös hyväksyä Yhdysvaltojen kutsu keväällä toteutettavaan alueelliseen ilmasotaharjoitukseen ei syntynyt kitkatta. Hallitus näyttää jakaantuneen yhteistyön laajentamisen kannattajiin ja niihin, jotka kantavat huolta Suomen sotilaallisesta liittoutumattomuudesta.

Kun alueelliset jännitteet lisääntyvät ja Venäjä esiintyy yhä itsevarmemmin, yhteisharjoitukset lisäävät turvallisuuskysymyksissä Suomen auktoriteettia ja vaikutusvaltaa Yhdysvaltojen suuntaan.

Suomen ulkopolitiikan perustana on virallisesti sotilaallinen liittoutumattomuus, mutta todellisuudessa yhteistyötä tehdään laajasti sekä Yhdysvaltojen että Naton kanssa. Suomi on jo aiemmin osallistunut useisiin kansainvälisiin harjoituksiin – esimerkiksi ilmavoimien Arctic Challengeen, merivoimien Northern Coastiin ja maavoimien Saber Strikeen. Yhteistyö kattaa niissä myös kaluston ja aseistuksen, kuten F/A-18 Hornet -hävittäjät ja AGM-158 JASSM -ohjukset.

Osallistuminen Nato-johtoiseen Afganistan-operaatioon sekä johtava rooli Kosovo-operaatiossa ovat näkyviä esimerkkejä Suomen kansainvälisestä aktiivisuudesta. Hiljattain Suomi nimettiin niiden viiden maan joukkoon, joiden kanssa Nato luo tiivistetyn kumppanuussuhteen.

Sotilaallinen liittoutumattomuus on juurtunut suomalaisten ajatteluun historiallisena normina, mutta maailma on muuttunut. Nykyisessä Venäjän toimien luomassa turvallisuusilmapiirissä kansainvälisen yhteistyön jatkaminen on Suomelle sekä toivottavaa että viisasta.

Suomen kannattaakin hyödyntää kaikki tilaisuudet Yhdysvaltojen huomion kiinnittämiseksi Pohjoismaihin ja Baltiaan. Tähän yhteisharjoitukset ovat yksi keino.

Suomen poliittinen johto myöntää, että alueellisen vakauden ylläpitämiseksi tarvitaan Yhdysvaltojen voimaa ja vaikutusvaltaa. Tämä todetaan esimerkiksi ulkoasiainministeriön vuonna 2011 julkaisemassa Yhdysvallat-toimintaohjelmassa. Venäjästä siinä todetaan: "Suomen asema Venäjän rajanaapurina antaa Suomelle erityisen hyvän mahdollisuuden arvioida Venäjän kehitystä. – – Suomalaiset Venäjä-näkemykset kiinnostavat myös Yhdysvalloissa."

Washingtonissa käydään parhaillaan kiivasta keskustelua suhtautumisesta Venäjään. Suomalaisten Venäjän-tietämyksellä on arvoa, joten Suomella on mahdollisuus nostaa profiiliaan alueellisessa turvallisuuskeskustelussa.

Yhdysvallat on alkanut korostaa Euroopan maiden vastuuta oman alueensa turvallisuudesta laajemminkin. Amerikkalaiset viranomaiset arvostavat Suomen pragmaattista suhtautumista turvallisuuteen ja sekä Suomen että Viron historian saatossa saamaa kokemusta.

Osallistumalla kevään ilmaharjoitukseen Suomi osoittaa ottavansa turvallisuusasiat vakavasti. Tätä Washingtonissa myös odotetaan. Mukanaolo lisää Suomen arvostusta ja voimistaa sen alueellista ääntä. Alueellisen turvallisuuden lisäksi kyse on Suomen omasta puolustuksesta. Yhdessä harjoitteleminen vahvistaa Suomen aluepuolustusta ja lisää Yhdysvaltojen kiinnostusta siihen.

Sitä, että Venäjä olisi suora uhka Suomelle, pidetään useimmissa analyyseissa epätodennäköisenä. Mutta jos Viro joutuisi konfliktiin ja pyytäisi apua, Suomi voisi joutua osana laajempaa kriisiä puolustamaan ilmatilaansa.

Tämänkin vuoksi Suomen kannattaa hyväksyä myös kutsu Nevadassa järjestettäviin Red Flag -harjoituksiin. Laadukkaissa harjoituksissa on mukana satoja lentokoneita ja tuhansia sotilaita useista maista, joten suomalaislentäjät ja -päällystö pääsisivät harjoittelemaan lentoyhteistyötä vaativissa olosuhteissa.

Suomalaishävittäjien lentäminen rinta rinnan amerikkalaiskoneiden kanssa hyödyttäisi Suomen turvallisuutta. Yhdysvaltojen johto vakuuttuisi, että maa suhtautuu turvallisuusyhteistyöhön vakavasti ja odottaa samaa toiselta osapuolelta.

Yhteistyö on jo nyt tiivistä, ja Washingtonin kiinnostuksen säilyminen Suomen lähialueeseen on elintärkeää. Sen vuoksi tilaisuuteen kannattaa tarttua aina, kun kutsu harjoituksiin tulee. Olemalla mukana Suomi pystyy vaikuttamaan Yhdysvaltojen tekemisiin.

Mark Seip
Kirjoittaja on asiantuntija washingtonilaisessa Atlantic Council -ajatushautomossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat