Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattiko vaalit siirtää huhtikuulle?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kevät tekee tuloaan, mutta eduskuntavaalit eivät näy vielä millään tavalla katukuvassa. Entisaikaan, kun eduskuntavaalit pidettiin huhtikuun sijasta jo maaliskuun kolmantena sunnuntaina, tilanne olisi ollut toinen.

Entisen vaalilain säännöillä eduskuntavaalit olisivat tänä vuonna poikkeuksellisen varhain, ensi kuun puolivälissä. Vaaleihin olisi nyt enää tasan kolme viikkoa aikaa, ja kampanjointi olisi täydessä käynnissä.

Vaalit siirrettiin maaliskuulta huhtikuulle vuonna 2010, ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja. Yhtenä perusteluna oli, että huhtikuussa on vähän lämpimämpää kampanjoida kuin maaliskuussa. Vaalikampanjointi ei muutenkaan ole kovin kadehdittavaa puuhaa.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien tulos oli niin poikkeava, että se paljasti myös vaalipäivän myöhentämisen ikävät seuraukset.

Hallitusneuvottelut venyivät viikkotolkulla. Kun hallitus vihdoin nimitettiin, koittikin jo juhannus. Silloin alkoivat suomalaisten – myös ministerien – kesälomat. Meni pitkälle syksyyn ennen kuin keväällä valittu eduskunta pääsi aloittamaan varsinaisen työnsä, lakien säätämisen.

Lisäksi hallituksesta tuli lakiesityksiä niin verkalleen, että kansanedustajat ehtivät turhautua. Hitaasta alusta oli tosin se etu, että politiikan ummikot – jotka olivat pääasiassa perussuomalaisia uusia edustajia – ehtivät oppia talon tavoille.

Eduskunta kärsii oikeastaan yhä vaalikauden rauhallisesta alusta. Lakien käsittely on ruuhkautunut valiokuntiin.

Mikäli seuraava hallitus tekee mielipidesuosikiksi nousseen keskustan ehdottaman "strategisen hallitusohjelman", osa ongelmasta poistuu. Muutaman iskulauseen mittaisen hallitusohjelman laatimiseen tuskin saa kulumaan kovin monta viikkoa.

Samalla kuitenkin ilmenee toinen ongelma. Tähän asti hallitusneuvotteluissa on hiottu ohjelma loppuun asti ennen kuin on aloitettu ministerinsalkkujen jako. Tässä käytännössä on oma, varsin pätevä logiikkansa: vaalikauden aikana tehtävät muutokset ministeriöiden tuloihin, menoihin ja lakihankkeisiin voidaan sopia helpommin, kun kukaan ei vielä ole ehtinyt omia ministeriön asioita itselleen. Kun ministerit on nimetty, he muuttuvat nopeasti oman hallinnonalansa edunvalvojiksi.

Mikäli uudessa järjestelmässä – kuten tarkoitus kai on – strategisen hallitusohjelman iskulauseille esitetään tarkempi sisältö vasta muutama viikko hallituksen työn alkamisen jälkeen, ratkaiseva hetki on jo menetetty. Neuvotteluista, joissa pitäisi päättää, kuka saa ja keneltä viedään, ei tule siinä vaiheessa mitään.

Voi tietenkin ajatella niinkin, että tämä hallitus ja eduskunta saivat tavallaan vielä kuukauden armonaikaa, kun vaalit ovat vasta huhtikuussa. "Entisaikaan" eduskunta olisi jo karannut vaalikentille.

Vienona toiveena voisi tosin esittää, että hallitus ja eduskunta käyttäisivät kuukauden mittaisen lykkäyksensä hyödyllisesti. Siltä ei tosin juuri nyt näytä. Päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp syyttävät toisiaan milloin minkäkin asian jarruttelusta.

Tämän eduskunnan tärkeistä päätöksistä – ellei niistä ole jo suosiolla luovuttu – kesken ainakin muodollisesti ovat vielä muun muassa sote-uudistus eli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaki, vanhuspalvelulain hoitajamitoitus, varhaiskasvatuslain seuraava vaihe, metropolihallinto ja Helsinkiin rakennettava Pisara-rata. Taitaa tulla kiire.

Vaalien ajankohdan siirtämisellä ei tainnut olla sanottavaa vaikutusta äänestysaktiivisuuteenkaan. Ehkä kuntavaalien siirtäminen keväälle vakiinnuttaa huhtikuun kolmannesta sunnuntaista rutiininomaisen äänestyspäivän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat