Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ja Viro: Veljekset kuin ilvekset ja naapurien outo vihanpito

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Suomen asemasta maailmalla ei kerro hyvää se, että suomalaispoliitikoilla on niin paljon aikaa kahinoida virolaisten kanssa.

Virolaiset eivät tietenkään ole sanasotaan syyttömiä. Presidentti Toomas Hendrik Ilves saattaa näyttää rusettinörtiltä, mutta hän vietti nuoruutensa New Jerseyssä, Yhdysvaltain osavaltiossa, jossa tylyttämisestä on tehty taiteenlaji.

Ilveksen ohella New Jersey tunnetaan esimerkiksi sellaisista kavereista kuin Tony Soprano ja Chris Christie. Christiestä saattaa tulla jopa Yhdysvaltain presidentti, jos hän pystyy pitämään suuren suunsa supussa.

Myös Ilves osaa kettuilun taidon. Viimeksi hänen avustajansa lietsoi Twitterissä boikottia Ylen toimittajaa vastaan.

Suomalaisten puolelta vinoilua on johtanut ulkoministeri Erkki Tuomioja, jota Viron nykyjohto tuntuu ärsyttävän valtavasti. Tammikuinen Hufvudstadsbladetin haastattelu balttien nationalismista oli siitä uusin esimerkki.

Tuomioja on purkanut tunteitaan aiemminkin. Viime kesäkuussa hän vähätteli Kauppalehden haastattelussa presidentti Ilvestä.

"Ilveksen maailmankuva on muodostunut Münchenissä ja Yhdysvalloissa silloin, kun muut ovat eläneet ja tulleet toimeen täällä", Tuomioja sanoi.

Haastattelussa Tuomioja väitti Ilveksen liioittelevan Venäjän Ukrainalle aiheuttamaa uhkaa. Ulkoministeri arvioi kesäkuussa, että Venäjä tuskin hyökkäisi Itä-Ukrainaan, koska se ei halua sotaa veljeskansan kanssa.

Suomalaisilla tuntuu olevan kova tarve kyseenalaistaa virolaisten arvostelukyky nimenomaan venäläisten suhteen.

Vuonna 2008 silloinen tasavallan presidentti Tarja Halonen diagnosoi virolaisten kärsivän "post-sovjeettisesta traumasta".

Ulkopolitiikkamme pitkäaikaisen voimakaksikon Viro-kannat voinee vetää yhteen näin: Ilves ei kykene arvioimaan venäläisiä siksi, että hän on asunut ulkomailla, ja muut virolaiset siksi, että he ovat asuneet Virossa.

Naapurien vihanpito tuntuu oudolta. Virolaiset ovat ainoa kansa, joiden puhetta suomenkielinen edes jonkin verran ymmärtää. He ovat kansanluonteeltaan ja kulttuuriltaan hyvin samanlaisia kuin me suomalaiset.

Suomen ja Viron historiakin on kulkenut samassa tahdissa: molemmat maat ovat saaneet taistella olemassaolostaan idän ja lännen suurempien mahtien puristuksessa.

Ensi tiistaina itsenäisyyspäiväänsä juhlivat virolaiset ovat suomalaisille niin lähellä sisarusta kuin mikään kansa tässä maailmassa on.

Ehkäpä ongelma on juuri siinä. Jos ystävä näkee asiat eri tavalla, se on rikkautta, mutta jos veli tai sisko näkee asiat eri tavalla, se on haaste.

"Post-sovjeettinen trauma" on kyllä hyvä termi. Ei tosin kuvaamaan Viroa vaan Venäjän nykyistä valtioideologiaa, joka haluaa peruuttaa "20. vuosisadan suurimman geopoliittisen katastrofin" eli Neuvostoliiton hajoamisen.

Psykologialla voi todella olla oma merkityksensä valtioidenkin toimissa. Ehkä myös Suomen suhtautumista Viroon voisi selittää psykologisesti. Otan esimerkin omasta elämästäni.

Aina, kun luen sanomalehdestä itseni ikäisen miehen yllättävästä kuolemasta, alan listata mielessäni kaikkia niitä asioita, joissa vainaja ja minä olimme täysin erilaisia.

Vainaja oli luultavasti makkaransyöjä, kun taas minä syön makkaraa ainoastaan kesäisin, silloinkin vähärasvaista. Vainaja ei luultavasti paljon liikkunut, ehkä hän jopa tupakoi! Ei ihme, että kuoli.

Eikö suomalaisten suhtautuminen Viroon kerro juuri tällaisesta psykologisesta puolustuksesta?

Viro on monin tavoin Suomen kaltainen maa, jolla on kuitenkin ollut vaikeampaa kuin meillä. Venäjä uhkailee ja painostaa Viroa. Tilanne tuntuu pelottavalta.

Meitä suomalaisia saattaa helpottaa, jos voimme ajatella Virosta samalla tavalla kuin itse ajattelen kuolinilmoitusten ääressä. Virolaiset ovat aivan erilaisia kuin me. He ovat kuumapäitä ja riidanhaastajia, me olemme Venäjän hyvä ja luotettava naapuri. Jos virolaisilla on vaikeuksia venäläisten kanssa, se on kyllä ihan virolaisten omaa syytä.

Meillä suomalaisilla ei ole mitään syytä huoleen!


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat