Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka ei voinut voittaa: rahaton maa ei ole vapaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perjantaina Brysselissä järjestettyä euromaiden valtiovarainministereiden kokousta seurattiin kuin pokeriottelua. Kumpi voittaa, Kreikka vai muut euromaat? Kuka nokittaa seuraavaksi, vai katsotaanko kortit? Saako Kreikka lievennyksiä lainaehtoihinsa ja -ohjelmiinsa, vai pitääkö Saksan johtama tiukan talouskurin rintama?

Todellisuudessa ottelu ei ollut lähelläkään tasa-arvoista kamppailua. Eikä tässä ollut kyse pelkästään rahasta ja talouspolitiikan virityksistä.

Euroryhmä ja Kreikka sopivat perjantaina, että Kreikka saa lainaohjelmalleen neljä kuukautta jatkoaikaa. Kreikan hallitus joutuu kertomaan maanantaina, millaisia maan taloutta uudistavia ratkaisuja on suunnitteilla.

Nämä suunnitelmat pitää esitellä euroryhmän hyväksyttäviksi. Hyväksynnän jälkeen rahaa voidaan tarjota jäljellä olevalle neljälle kuukaudelle. Velkojen leikkauksia ei ole tiedossa.

Euromaiden myönnytys oli, että Kreikalle asetettua ylijäämätavoitetta lievennetään. Kreikan on pyrittävä pitämään budjettinsa plussalla, mutta ei niin suurella ylijäämällä kuin mitä aiemmin edellytettiin.

Näyttää siis siltä, että Kreikka hävisi täydellisesti tämän ottelun.

Kreikalla ei alun perinkään ollut mahdollisuutta voittaa. Maalla oli muutama päivä aikaa sen kassan kuivumiseen. Jos sopua ei olisi saavutettu, Kreikan pankkisektori olisi sortunut nopeasti.

Kyse oli perjantaina vain siitä, saako rahaton Kreikka yhtään mitään. Se sai ihan pientä liikkumatilaa säästömäärissä.

Jos tätä on Ateenassa vaikea myydä voittona, vaikeudesta kantaa vastuun amatöörimäisellä taktiikalla velkojia vastaan lähtenyt vasemmistohallitus.

Pohjimmiltaan kyse on luottamuksesta. Kreikkaan ei luoteta. Ei ole luotettu menneisiin hallituksiin, eikä luoteta nykyiseenkään. Kreikka on menettänyt ihan omasta syystään luottokelpoisuutensa – sekä taloudellisen että yleisemmän. Takana on korruptiota, petoksia ja veronkiertoa.

Vasemmistopuolue Syriza lupasi muuttaa kurssin – mutta vain omiensa edessä. Se alkoi heti valtaan päästyään poiketa avustajien kanssa tehdyistä ohjelmista.

Se maa ei ole vapaa, jolla ei ole rahaa. Se maa ei ole vapaa, johon ei luoteta.

Kreikan on nyt korjattava molempia puutteitaan yhtä aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat