Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn ja perheen yhteensovittaminen ei vaadi ihmeitä

Pääkirjoitus
 
Anu Ubaud Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

"Haluan elämän, jossa ei ole koko ajan kiire ja huono omatunto joka suuntaan. Miten se voi olla niin liikaa vaadittu?" ystäväni kysyi. Hänellä on kaksi lasta, ja hän työskentelee tiiminvetäjänä projektiluonteisessa työssä.

Tällä viikolla Riikka Pakarinen kertoi Me Naisten haastattelussa jättäneensä politiikan vuosi sitten, koska hän tunsi katkeruutta siitä, että työ vei niin paljon aikaa perheeltä. "Jatkuva työn ja perheen yhteensovittaminen ei tehnyt minua onnelliseksi", Pakarinen sanoi.

Ei se taida kovin onnellista olla muillakaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan kaksi viidestä vanhemmasta tuntee laiminlyövänsä perhettään työn takia. Yhtä suuri joukko on huolissaan omasta jaksamisestaan.

Kansainvälisesti verrattuna suomalainen työelämä tukee vanhempia hyvin: on erilaisia perhevapaita ja oikeus lyhennettyyn työaikaan. Käytännössä harva hyödyntää esimerkiksi mahdollisuutta kuuden tunnin työpäivään. Selitys on usein sama: työnantaja suhtautuu päätökseen myönteisesti, mutta käytännössä kuudessa tunnissa joutuu tekemään kahdeksan tunnin työt – huonommalla palkalla.

Kahdeksan tuntiakaan harvoin riittää. Helsingin Sanomissa THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi sanoo pitävänsä hälyttävänä sitä, kuinka paljon ylitöitä äidit ja isät tekevät.

Pienten lasten vanhemmilla ylitöihin on kaksi vaihtoehtoa: joko istutaan ilta töissä eikä nähdä lapsia koko päivänä, tai sitten ylityöt tehdään kotona yöllä. Kumpikaan ei tue perheen hyvinvointia, ja kummastakin jää olo, ettei onnistu sen enempää töissä kuin kotonakaan.

Työn ja perheen yhteensovittaminen ei vaadi ihmeitä. Arki helpottuu pienillä asioilla: joustavalla tai liukuvalla työajalla, etätyöpäivillä, mahdollisuudella tehdä tunnin lyhyempi päivä toimistolla ja loput työt illalla kotona sekä työnantajan maksamalla sairaan lapsen hoitopalvelulla.

Etätyötä pystyisi tekemään moni, mutta THL:n selvityksen mukaan mahdollisuus siihen järjestyy vasta harvoille. Kun sain pari vuotta sitten silloiselta työnantajaltani luvan tehdä töitä kotona päivän viikossa, se tuntui kahden lapsen yksinhuoltajasta valtavalta helpotukselta. Viikkoon tuli yksi päivä, jolloin aikataulu ei ollut stressaavaa minuuttipeliä eikä lasten hoitopäivä venynyt liian pitkäksi, koska matka päiväkodilta työpisteelle kesti 30 minuutin sijaan kolme minuuttia.

Se ei ollut työnantajalta paljon, mutta minulle se oli paljon.

Anu Ilomäki anu.ilomaki@hs.fi
Kirjoittaja on palvelujournalismin esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat