Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastolaki onnistui ylittämään hallituksen ja opposition rajan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nykyisen eduskunnan työn loppusuoraa on leimannut monen uudistuksen kompurointi tai vesittyminen. Joukossa on kuitenkin yksi poikkeus. Hallituksen esitys ilmastolaiksi sai viime keskiviikkona eduskunnan ympäristövaliokunnan tuen. Laki hyväksyttäneen täysistunnossa tällä viikolla.

Taktisesta näkökulmasta nimenomaan tämän lakiesityksen ei olisi pitänyt selviytyä poliittisen myllyn läpi. Ilmastolain edistäminen oli tärkeä vihreille, jotka lähtivät hallituksesta alkusyksystä, runsaat kolme kuukautta lakiesityksen antamisen jälkeen. Jos nykyinen hallitusrintama ei pysty viemään edes omia hankkeitaan läpi, miksi se onnistuisi silloin, jos esitys on rakas pienelle oppositiopuolueelle?

Ympäristövaliokunnan käsittely kuitenkin osoitti, että lakiesitys sai tukea muultakin oppositiolta. Vain perussuomalaiset vastustivat sitä. Puolueet tietävät, että ilmastonmuutos on niitä vastassa seuraavilla vaalikausilla sekä siinä tapauksessa, jos sen torjunta saa vauhtia, että varsinkin silloin, jos toimet ovat tehottomia.

Lakiesityksen tietä tasoittaa myös toinen syy. Kyse ei ole tiukasta listasta määräyksiä vaan eräänlaisesta laiksi muotoillusta kuoresta. Sitä on helppo kannattaa, koska sitä pidetään vaarattomana.

Mitä merkitystä sitten on lailla, joka tähtää kauas ja on yleisluonteinen? Ainakin se asettaa päästöjen vähentämiselle tavoitteen, joka on paljon vakaampi kuin muutamaksi vuodeksi tehtävät hallitusohjelmat tai strategiat. Ilmastopolitiikassa on kyse suurista muutoksista pitkällä aikavälillä mutta ei äkkikäännöksistä lyhyellä aikavälillä. Kun yritykset voivat luotettavasti olettaa, mihin suuntaan yhteiskuntaa ohjataan, niidenkin on helpompi sopeutua tilanteeseen.

Jotta lain tarkoitus uskottavasta linjasta toteutuisi, myös ilmastopolitiikan käytännön työkalujen eli verojen, tukien, päästökiintiöiden ja pykälien pitäisi olla johdonmukaisia. Hyvä tarkoitus ei toteudu, jos tukijärjestelmät ovat keskenään ristiriitaisia ja muuttuvat nopeasti.

Siksi seuraavan hallituksen ilmasto- ja energiapolitiikalta on lupa odottaa entistä parempaa laatua. Poukkoilu ilmastopolitiikassa ei tekisi hyvää hauraassa vaiheessa olevalle talouskehitykselle. Vielä surkeampaa tosin olisi, jos talouspaniikin takia käytetään käsijarrua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat