Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taas hyvä uutinen Afrikasta – poliosta ollaan pääsemässä eroon

Pääkirjoitus
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tieto oli ilahduttava. Afrikka on pääsemässä kokonaan eroon poliosta – ennen kuin muu maailma on saanut sen kitkettyä.

Poliosta käytetään myös nimeä lapsihalvaus. Viruksen aiheuttamaa tautia on esiintynyt Afrikassa vielä kahdessa maassa: Nigeriassa ja Somaliassa. Kummassakaan ei ole havaittu uutta poliotartuntaa yli puoleen vuoteen. Näin on ensi kertaa historiassa.

"Voimme saada polion poistettua Afrikasta tänä vuonna ja muusta maailmasta lähivuosina", sanoi poliorokotuksia tukeva The Gates Foundation.

Hyvät uutiset Afrikasta tulevat usein hitaasti, jos ollenkaan. Maanosan perusongelmat ovat alikehitys ja köyhyys. Niissä tapahtuvat muutokset eivät aiheuta äkillisiä uutisotsikoita.

Poliouutisenkin takana on silti monia pitkään jatkuneita hyviä kehityskulkuja.

Yksi niistä on nuorten lukutaidon lisääntyminen. The Africa Report -lehti julkaisi äskettäin hienon grafiikan. Siitä ilmeni, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vanhimmista (yli 65-vuotiaista) ihmisistä useimmat eivät osaa lukea. Sen sijaan nuorista (15–24-vuotiaista) valtaosa osaa.

Tiedon saanti on olennaista, kun tappavaa tautia yritetään ehkäistä.

Taudin ehkäisyssä on auttanut myös kännyköiden yleistyminen. Nigeriassa on noin 130 miljoonaa kännykän käyttäjää, enemmän kuin monessa Euroopan maassa yhteensä. Puhelimien kautta levitetty tieto voi pelastaa henkiä.

Monet hyvät asiat yhdessä ovat johtaneet useassa Afrikan maassa hallinnon ja perusterveydenhuollon parantumiseen. Sen tuloksena lapsikuolleisuus Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on puolittunut vuodesta 1990. Se tarkoittaa, että yli viisivuotiaaksi elää noin 90 miljoonaa afrikkalaislasta enemmän kuin ennen.

Tämä on osittain polion kitkemisen ansiota, mutta ennen kaikkea se johtuu muusta kehityksestä. Voitto poliosta ei kuitenkaan ole vielä varma Afrikassa.

Poliota on Keski-Aasiassa Pakistanissa ja Afganistanissa. Molemmissa maissa poliorokotuksia on vaikeuttanut se, että ääri-islamistiset järjestöt ovat hyökänneet rokottajia vastaan.

Sama ongelma on Nigeriassa, jossa hallitus sotii jihadistista Boko Haramia vastaan, ja Somaliassa, jossa taistellaan al-Shabaabia vastaan.

Hyvillä asioilla on tapana kertautua. Samoin huonoilla.

Sami Sillanpää sami.sillanpaa@hs.fi
Twitter: samisillanpaa
Kirjoittaja on HS:n Afrikan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat