Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työvoima karkaa Venäjältä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruplan heikentymisellä ja inflaation kiihtymisellä on suorat seuraukset Venäjän talouden mahdolliseen kasvuun.

Talouskasvu saadaan aikaan kasvattamalla työvoimapanosta tai tuottavuutta, mieluusti molempia. Venäjä ylsi takavuosina suureen kasvuun lisäämällä työvoimaa. Ulkoinen työntöapu tuli itsestään: energia kallistui.

Talouden tuottavuus on Venäjällä perinteisesti heikko. Tuottavuuden parantaminen edellyttäisi talouden monipuolistamista ja modernisointia, mikä on Venäjällä unohtunut. Tätä säätöä ei pysty nopeasti muuttamaan, vaikka presidentti Vladimir Putin on monta kertaa kertonut, että Venäjän talous monipuolistuu.

Nyt kasvun toinenkin osa on uhattuna. Venäjän talouden työvoimapanoksen kasvu on tehty suurelta osin huonosti koulutetulla, pienipalkkaisella siirtotyövoimalla. Venäjän oma aktiivisessa työiässä oleva väestö kutistuu.

Ruplan halventuminen ja hintojen nousu johtavat siihen, että Keski-Aasiasta Venäjälle tullut työväki palaa kotimaihinsa. Paluuseen vaikuttaa sekin, että Venäjä on kiristänyt työlupasäännöstöjään.

Venäjällä on arvioitu, että jopa neljäsosa siirtotyövoimasta suunnittelee kotiinpaluuta. Taloustutkijat pitävät tätä ongelmana, mutta Venäjällä moni juhlii sitä. Ristiriita ei ole maassa uusi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat