Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio myy lypsävää, ostaa tilalle mahoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime aikoina Suomen taloutta on verrattu Kreikan talouteen. On esimerkiksi katsottu, että bruttokansantuotteen kasvua koskevissa oletuksissa Suomi kuuluu Kreikan kanssa euromaiden häntäpäähän ja että molemmissa maissa on tarvetta talouden tasapainotuksiin.

Vaikka kahden maan talousratkaisut ovat joskus samantapaisia, niiden logiikka on kuitenkin toinen. Ainakin pitäisi olla.

Kun Kreikalta vaaditaan julkisen sektorin keventämistä, yksityistämisiä ja valtion omistusten myymistä, kyse on kassan täyttämisestä, säästämisestä ja talouden avoimuuden lisäämisestä.

Kreikka ei saa rahaa kelvolliseen hintaan lainamarkkinoilta. Myymällä rahaa tulisi.

Kreikassa politiikka on käyttänyt julkisen sektorin omistamia tai määräysvallassa olevia yhtiöitä niin sanotun klientelismin välikappaleina: puolueiden uskolliset tukijat ovat saaneet niistä työpaikkoja ja edenneet urallaan.

Yksityistäminen katkoo näitä epäterveitä sidoksia ja kasvattaa tehoa.

Kun Kreikalta vaaditaan valtion omistusten myyntiä, vaatijat eivät siis vaadi myymään lypsävää lehmää.

Mutta mitä Suomi hakee, kun se myy osuuksiaan pörssiyhtiöistä? Suomessa velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on vielä siedettävissä lukemissa, vaikka tilanne selvästi heikkeneekin. Kreikassa velan määrä vastaa summaa, joka olisi 175 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomessa luku on vain noin 60 prosenttia.

Suomi saa mielin määrin velkaa, jos se haluaa. Korot ovat pakkasella, joten periaatteessa Suomi rikastuisi velkaa ottamalla. Pörssiyhtiöiden osakkeiden myyntejä tuskin voi perustella "kreikkalaisestikaan" eli niin, että valtion vetäytymisellä lisättäisiin yksityisen talouden tehoa ja terveyttä.

Suomessa myyntejä on kyllä perusteltu siten, että yksityiset sijoittajat eivät pidä valtio-omistajasta pörssiyhtiöissä. Siksi valtion tulisi olla mukana vain strategisesti tärkeissä yhtiöissä. Tosin yksityisten sijoittajien valtiota kohtaan tuntemaa kammoa ei havaitse yhtiöiden kurssikehityksistä.

Politiikassa on tarjoiltu sellaistakin ohjetta, että osakkeiden myynnillä tulee hankkia rahaa, jota tarjotaan kasvuyritysten rahoitukseen. Yritysrahoituksessa on katveita, mutta kun yritykset itse listaavat toimintansa pahimpia rajoituksia, rahoituksen ongelmat eivät nouse listan kärkeen.

Suomessa saattaa olla vaara, jota Kreikassa ei ole: täällä myydään lypsävää lehmää.

Viime vuosina pörssifirmat ovat jakaneet melkoisia osinkopotteja. Nähtävästi ne eivät ole keksineet parempaakaan tapaa käyttää rahaansa.

Suomen valtion pörssiomistuksia hallinnoiva Solidium on myynyt moneen otteeseen Sampoa. Nyt kaupan on Telia-Soneraa lähes miljardin arvosta. Tällä hallituskaudella Solidiumin salkkua on jo ohennettu noin 2 miljardilla.

Jos valtio aikoo hankkia kassantäytettä Solidiumin osakeomistuksia myymällä, vain näistä kahdesta yhtiöstä kertyy merkittäviä summia. Molemmat ovat hyviä osinkomyllyjä valtiolle. Viime vuodelta finanssikonserni Sampo herutti valtion tilille – sille osuudelle, joka yhä on jäljellä – 130 miljoonaa euroa osinkoina.

Myynnissä ei ole mitään vikaa, jos rahan siirtäminen toiseen paikkaan heruttaa omistajalleen enemmän hyvää tai on jotenkin muuten aiheellista.

Yhteistä omaisuutta tuhlataan silloin, jos hyvää tulevaisuuden tuottoa myydään ilman pakkoa ja saadulla rahalla paikataan tehtyjä virheitä tai jos raha siirtyy kohti huonompaa tuottoa. Näin olisi, jos vaikka myytäisiin Sampoa ja rahalla korvattaisiin Talvivaaran aiheuttamia menetyksiä. Tai jos myytäisiin suuren osingon tarjoajia ja ostettaisiin huonoja osinkoyhtiöitä, vaikka Outokumpua tai sitä Talvivaaraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat