Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorelle annettu aika estää syrjäytymistä paremmin kuin raha tai työkokeilut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tulos on suurin piirtein sama, katsoo sitä inhimillisestä näkökulmasta tai rahan kannalta. Syrjäytyneiden nuorten hyväksi kannattaa tehdä töitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Nuorisotutkimusverkosto julkistivat maanantaina tutkimuksen kroonisesti ja ajoittain syrjäytyneistä nuorista. Tutkimus perustuu sekä tilastoihin että laadullisiin haastatteluihin.

Yleisviesti on, että ongelmat kasautuvat. Kun peruskoulun jälkeen nuori ei opiskele, ei käy töissä, ei ole varusmiespalveluksessa tai ei hoida lapsia kotona, hänet voi luokitella syrjäytyneeksi. Ja jos on syrjäytynyt, todennäköisesti myös sairastaa muita enemmän.

Kumpikin voi olla syynä toiseen: sairaudet aiheuttavat syrjäytymistä ja syrjäytyminen sairautta. Rahassa mitattuna terveyspalvelujen kustannukset voivat olla jopa seitsenkertaiset verrattuna sellaiseen nuoreen, joka on käynyt vain peruskoulun mutta on esimerkiksi työn kautta tiiviimmin kiinni ympäröivässä yhteisössä.

Luvut ovat huolestuttavan suuret, mutta niitä voi katsoa myös toisesta suunnasta. Jos ongelmakierrettä pystytään lieventämään, yhteiskunta saa palkintona lisää työpanosta ja keveämmän terveysmenojen kuorman. Suurimman hyödyn saisi toki nuori itse, koska vaikutukset ulottuvat vuosikymmeniä eteenpäin.

Mistä sitten voisi löytyä tukea nuorelle? Tutkimus antaa vinkin vastauksesta.

Te-palveluissa eli entisessä työvoimahallinnossa ja sosiaalipalveluissa yhdellä työntekijällä saattaa olla 200–400 asiakasta. Silloin yksittäisen nuoren tilanteeseen ei ehdi perehtymään kunnolla. On hyvä havainto, että kuitenkin juuri näissä palveluissa jaetaan eniten taloudellista tukea ja toisaalta ohjataan nuorta tiukimmin pykälillä ja määräyksillä.

Etsivän nuorisotyön kaltaisissa palveluissa ei sen sijaan anneta nuorelle rahaa vaan aikaa. Yhtä työntekijää kohti saattaa olla vain parikymmentä nuorta, joten kokonaiskuva nuoren tilanteesta syntyy paremmin. Nuoret itsekin tuntuvat arvostavan henkilökohtaista palvelua ja työntekijän saavutettavuutta. Yhteyshenkilön vaihtumisen he kokevat hankalana.

Syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien ohjaaminen lyhyisiin työkokeiluihin ei välttämättä auta, vaan se voi leimata nuoren. Sarja pieniä työjaksoja siellä ja täällä ei herätä mahdollisessa työnantajassa kiinnostusta vaan pikemminkin epäilyksiä.

Pelkkä työhön patistaminen ja kouluttaminen ei siis riitä, jos samalla ei mietitä nuoren kuntouttamista ja hyvinvoinnin parantamista. Väite siitä, että työ on parasta sosiaaliturvaa, voi pitää osittain paikkansa, mutta syrjäytymisen torjunnassa tarvitaan muutakin kuin ihmisten pyörittämistä voimakkaasti tuetuilla välityömarkkinoilla.

Tutkimus antaa eväitä myös meneillään olevaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen. Se osoittaa havainnollisesti yhden väestöryhmän näkökulmasta, että pieni joukko ihmisiä voi aiheuttaa suuren osan kuluista.

Toinen havainto on, että uudistuksen pyrkimys integroida sosiaali- ja terveyspalvelut on kannatettava yritys, vaikka maailmalla ei ole siitä vielä esimerkkejä.

Kolmas havainto liittyy hallintoon. Moni on murehtinut sitä, että sote-palvelujen järjestäminen ei ole vastedes kuntien vastuulla eikä kunnilla ole siten kannustimia ennaltaehkäisevään toimintaan. Huoli on osin aiheellinen, mutta katse on silloin väärällä korkeudella. Hallintorajoja on kaikissa malleissa, ja niiden ylittämiseen täytyy löytää ratkaisut. Olennaista on kuitenkin, että syrjäytyneen tai syrjäytymisvaarassa olevan nuoren lähellä on yksi luotettu ihminen, joka katsoo hänen tilanneettaan kokonaisuutena. On toissijainen kysymys, mikä taho on silloin työnantaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat