Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen talouden elpymisestä tulee lisää todisteita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltojen suurin yksityinen työnantaja, kauppaketju Wal-Mart on perinteisesti harjoittanut aika kovaa sanelupolitiikkaa työehdoissaan. Niin nytkin: ketju korottaa yksipuolisella päätöksellä pienipalkkaisimpien työntekijöittensä ansioita.

Wal-Mart heikensi taantumavuosina työntekijöittensä etuuksia ja vähensi väkeä. Nyt se korjaa kurssia.

Kauppaketjun ratkaisu kertoo siitä, että Yhdysvaltojen työvoimatilanne muuttuu. Elpyvässä kansantaloudessa työttömien määrä vähenee hyvää vauhtia. Edessä häämöttää tilanne, jossa osaavasta ja ahkerasta työvoimasta kilpaillaan.

Wal-Martin väen tuntipalkka nousee huhtikuussa vähintään 9 dollariin tunnilta ja ensi vuonna 10 dollariin. Ratkaisu maksaa yhtiölle tänä vuonna noin miljardi dollaria, kun työvoimakustannukset nousevat.

Kauppaketjun alimmat palkat eivät korotusten jälkeenkään ole kummoisia, eivätkä ketjun täysaikaisten työntekijöiden ansiot yllä alan keskipalkkaan.

Silti pienimmät korvaukset ylittävät jo selvästi monien osavaltioiden minimipalkan. Liittovaltion määrittelemä minimipalkka on 7,25 dollaria tunnilta.

Wal-Mart on niin suuri tekijä työvoimamarkkinoilla, että sen linjaus luo uuden minimin.

Erityisen suuri vaikutus muutoksella on maaseudulla, jossa työvoimaa on vähän ja Wal-Mart on merkittävä työllistäjä.

Muiden, minimipalkan tienoille palkkaustaan asetelleiden työnantajien on pakko seurata jollain tavalla Wal-Martia. Jotkut ovat jo menneet edeltä. Yksityisten työnantajien pienistä korotuksista alkaa näin ollen kertyä yhdessä kohtalainen aalto.

Samaan suuntaan painaa se, että muutamat osavaltiot ovat korottaneet tai aikeissa korottaa minimipalkkaa.

Kun työttömyys vähenee ja kilpailu työntekijöistä sen seurauksena kiristyy, saadaan uusi todiste Yhdysvaltain talouden tervehtymisestä: ansioiden nousu.

Keskituntiansiot nousivat Yhdysvalloissa viime vuonna 2,2 prosenttia. Inflaatio vuositasolla oli 0,8 prosenttia. Energia halpenee. Nämä yhdessä lisäävät ostovoimaa.

Kun ostovoiman kasvuun lisää asuntomarkkinoiden tervehtymisen, lopputulos on selvä: Yhdysvallat on talouden elpymisessä kaukana Euroopan edellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat