Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvät ja pahat kiintiöt

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Kukapa haluaisi olla kiintiönainen? Tai mikään kiintiöihminen ylipäänsä?

Kiintiöillä tavoitellaan yleensä hyvää, mutta niihin liittyy aina myös jotain epäilyttävää: kun yhtä suositaan, toista syrjitään.

Kiintiöihmisen leima ei silti puntarissa paina, jos tavoiteltava herkku on häpeän väärti.

Yliopistomaailmassa ruotsinkielisten opiskelijoiden kiintiöt suosituissa tiedekunnissa ovat suomenkielisten kateuden kohde.

Kiintiöitä perustellaan vähemmistön oikeuksilla saada palveluita omalla kielellään. Rannalle jääviä ei juuri lohduta, että opettelemalla kunnolla ruotsin kielen hekin pääsisivät kisaamaan kiintiöpaikoista.

Kitkeryyttä herättivät aikoinaan myös miesten kiintiöt opettajankoulutuksessa, vaikka koulumaailman naisistuminen ei ole hyvästä.

Uusin kiintiöinnin kohde opiskelijavalinnoissa ovat untuvikot. He saavat omat ensikertalaisten kiintiönsä keväällä 2016.

Ensikertalaisia eivät ole suomalaisessa korkeakoulussa tutkinnon suorittaneet eivätkä ne, jotka ovat ottaneet vastaan korkeakoulupaikan kesällä 2014 tai sen jälkeen.

Tavoitteena on jakaa aloituspaikat entistä tasaisemmin eli sujuvoittaa opintoihin pääsyä.

Tutkinnon jo suorittaneille ja alan vaihtajille on määrä varata myös siirto-opiskelijan paikkoja.

Kukaan ei vielä tiedä, kuinka suuria ensikertalaisten kiintiöistä tulee. Yliopistot päättävät niistä itse.

Esimerkiksi oikeustieteellisten tiedekuntien dekaanit päättivät kokouksessaan ehdottaa, että ensikertalaisten kiintiö olisi 75 prosentin suuruinen.

Opetusministeriön mukaan kiintiöiden tulisi lisätä ensikertalaisten osuutta nykyisestään. Eri aloille on kaavailtu 30–80 prosentin kiintiöitä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta taas tähdensi, ettei muiden kuin ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakevien asema saisi olla kohtuuttomasti huonompi.

Ja siinäpä riittääkin puntarointia jo tämän kevään pyrkijälle: Yrittääkö napata himoittu aloituspaikka nyt, kun kiintiöitä ei vielä ole? Ja ottaako vastaan vaikka kuudennelle sijalle asettamansa paikka, vaikka ei aikoisi alalta tutkintoa suorittaa?

Vai ryhtyäkö panostamaan vuosikausien pänttäämiseen välivuosineen, jotta säilyttäisi ensikertalaisen aseman? Ei kuulosta kovin sujuvalta.

Marjukka Liiten marjukka.liiten@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat