Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkomielteinen halvalla ostamisen kulttuuri vaivaa suomalaisia

Pääkirjoitus
 
Elina Grundström
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Tarvittiin pieni talousnotkahdus, ja höpinä vastuullisesta kuluttamisesta oli parissa kuukaudessa unohtunut.

2000-luvun alussa suomalaiset oppivat kiinnittämään huomiota ostostensa eettisyyteen. He selvittelivät tuotteiden hiilijalanjälkiä ja valmistusoloja. Kauppaketjut kehittivät tuotemerkintöjä ja työolojen valvontaa. Luomu ja lähiruoka tulivat marketteihin.

Nyt ostopäätöksissä ei yhtäkkiä tunnu painavan mikään muu kuin hinta. Kun vielä pari vuotta sitten ajateltiin, että on fiksua syödä terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokaa, nyt pidetään fiksuna ihmistä, joka on varakas mutta ostaa silti Lidlin halvinta tuontieinettä.

Lehdissä julkaistaan elintarvikkeiden hintavertailuja, joissa alkuperämaasta tai laadusta ei sanota mitään. Vaikka suomalaisten käytettävissä oleva rahamäärä on suurempi kuin koskaan, säästäväisyydestä on tullut samanlainen yksioikoinen hyve kuin pulavuosina sotien jälkeen.

Tutustuin kantapään kautta halpatuotantoon, kun kirjoitin vuosituhannen vaihteessa kirjaa vietnamilaisesta kenkätehtaasta, josta tuotiin muovisia halpakenkiä Anttiloihin ja muihin K-ryhmän kauppoihin. Kenkätehtaan tyttöjen kohtalo raastoi sydäntä. He tekivät 15-tuntisia työpäiviä myrkyllisen tolueenin katkussa ja surivat, ettei heidän elämäänsä mahtunut muuta kuin yksitoikkoista työtä ja lyhyitä yöunia.

Kun Alkuperämaa tuntematon vuonna 2002 ilmestyi, olin varovaisen optimistinen. Pidin työolojen parantamista mahdollisena, jopa helppona. Kun palkkojen osuus kymmenien eurojen kenkäparista oli vain 50 senttiä, työpäivän lyhentäminen ja palkan parantaminen ei edes nostaisi kenkien hintaa.

Hikipajakeskustelu oli herättänyt suomalaiset kuluttajat, ja kauppaketjut olivat jo alkaneet kehittää tavarantoimittajiensa valvontaa. Huokaisin helpotuksesta. Ajattelin, että homma oli jo hoidossa ja voisin journalistina suunnata huomioni muihin aiheisiin.

Toisin kävi. Globaali halpatuotanto on vain kiihtynyt. Tehtaat ovat siirtyneet Kiinasta ja Vietnamista vieläkin alhaisemman palkkatasoin maihin, kuten Kambodžaan ja Bangladeshiin. Suomalaiset ostavat yhä enemmän ja yhä halvempia vaatteita niiden alkuperää kyselemättä. Anttilatkin ovat vaikeuksissa, koska suomalaiset haluavat ostaa vaatteensa ja kodintavaransa kaikkein halvimmista verkkokaupoista.

Kirjani ilmestymisen aikoihin puhuttiin eettisistä riskeistä. Kauppoihin tuli "eettisiä tuotteita" – kuluttajan piti maksaa vähän enemmän siitä hyvästä, että tavaroita ei ollut tuotettu esimerkiksi lapsi- tai orjatyövoimalla.

Nyt kun pakkomielteinen halvalla ostamisen kulttuuri on leviämässä elintarvikkeisiin, se tuo mukanaan todellisia riskejä myös suomalaisille kuluttajille. Suomessa on onnistuttu säilyttämään korkea elintarvikkeiden kotimaisuusaste ja hyvä elintarviketurvallisuus pitempään kuin muualla Euroopassa. Lidlin aloittama hintasota on johtamassa siihen, että suuret suomalaiset kauppaketjut etsivät halvimpia mahdollisia tuotteita ja painostavat sopimusvalmistajiaan laskemaan hintoja. Tämä onnistuu esimerkiksi käyttämällä edullisia mutta epäterveellisiä ainesosia, kuten palmuöljyä ja maissitärkkelyssiirappia.

Hinta laskee myös hankkimalla puoli-ilmaisia raaka-aineita ja keinotekoisia lisäaineita vaikkapa halparuuan maahantuojien suosimasta valtavasta Alibaba-nimisestä kiinalaisesta verkkokauppapaikasta. Kiinalaiset tuotteet johtavat EU:n mustaa listaa terveydelle vaarallisista elintarvikkeista. Vuonna 2013 listalle päätyi 433 EU-alueelta löytynyttä kiinalaistuotetta, mutta vain pieni osa epäterveellisistä elintarvikkeista tulee esiin tullien pistokokeissa.

Sitä saa, mistä maksaa. Halpayhteiskunnassa lapset oppivat syömään yhden euron eineksiä, joiden ainesosista ei ole mitään tietoa, ja kasvavien nuorten suvunjatkamiskyky riskeerataan antamalle heille hormonipitoisia liha- ja maitotuotteita vain siksi, että ne ovat halpoja.

Halpayhteiskunta on eri asia kuin köyhä yhteiskunta. Köyhissä maissa naimaikäiset nuoret puetaan suvun parhaisiin kankaisiin ja koruihin, halpayhteiskunnassa kansakunnan toivot kulkevat parin euron keinokuituketaleissa, vaikka rahasta ei ole pulaa.

Elina Grundström
elina.grundström@kolumbus.fi
Kirjoittaja on vapaa tietokirjailija ja Viesti-lehden päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat