Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis yhdisti vastustajansa, mutta sekään ei vielä riitä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ääriliikkeiden kohtaloksi koituu usein se, että vahvistuessaan ne yhdistävät vastustajansa. Se pätee tämän ajan väkivaltaisimpaan islamin nimissä toimivaan terroristijärjestöön Isisiin. Erimielisyyttä on vain sen nimen lyhenteestä, joka esiintyy myös muodoissa Isil, IS ja Daesh.

Kansainvälisillä toimilla Isisiä vastaan on yksimielisempi tuki kuin vaikkapa ilmastonmuutoksen torjunnalla. Yhä karmeampien raakuuksien estämiseen ja järjestön laajenemisen pysäyttämiseen tarvitaan kuitenkin vielä paljon pitkäjännitteistä kansainvälistä yhteistyötä.

Kotimainen yksimielisyys tarpeesta pysäyttää Isis kuului tiistaina eduskunnan keskustelussa suomalaisten sotilaskouluttajien lähettämisestä Pohjois-Irakin kurdialueelle. Lähetekeskustelussa valtioneuvoston selonteosta yksikään puolue ei vastustanut Suomen osallistumista koulutusoperaatioon. Puheenvuoroissa kannettiin huolta suomalaiskouluttajien turvallisuuden varmistamisesta.

Operaatio kurdialueen pääkaupungissa Erbilissä on Suomen mittatikulla vaativa ja suurehko. Selonteon mukaan yhteensä 50 suomalaisen joukko osallistuu Saksan johtamaan kouluttajaryhmään, joka kehittää 12 kuukauden ajan kurdisotilaiden "taktista ja taisteluteknistä osaamista".

Päätös osallistua sotilaskoulutukseen Irakissa on muutos syksyllä voimassa olleeseen linjaan, jonka mukaan Suomi osallistuu 60 maan Isisin-vastaisessa liittoumassa vain humanitaariseen apuun.

Sotilaallista kampanjaa Isisiä vastaan vetää Yhdysvallat, mutta myös Washingtonissa haetaan toimivaa keinojen yhdistelmää Isisin pysäyttämiseksi. Viime viikolla järjestetyssä terrorismin vastaisessa huippukokouksessa presidentti Barack Obama korosti, ettei Isisin vastaisessa kampanjassa vastustajana ole islam vaan islamia vääristävä terrori.

Obama sai välittömästi kimppuunsa varsinkin Yhdysvaltain republikaaneja. He syyttivät Obamaa islamistien myötäilystä ja kristittyjen syyllistämisestä.

Arvostelijoillakaan ei kuitenkaan ollut uusia ehdotuksia siitä, miten kampanjaa Isisiä vastaan pitäisi käydä.

Kyseessä on selvästi kansainvälinen poliittinen ja yhteiskunnallinen kampanja, johon tarvitaan myös sotilaallista voimaa ja josta voi varmuudella sanoa vain, että siitä tulee pitkä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat