Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soinin puolueen riveissä on rakoilua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sai maanantaina kritiikkiä oikein tuutin täydeltä. Päivällä julkaistiin erään kansanedustajaehdokkaan, nykyisen varavaltuutetun "paljastuskirja" Oulun perussuomalaisten kunnallispolitiikasta. Illalla samaa linjaa jatkoi Ylen ajankohtaisohjelma, jossa puolueesta erotetut tilittivät tuntojaan.

Sen ei pitäisi enää ketään yllättää, että perussuomalaisissa riidellään, varsinkin paikallistasolla. Mutta miksi asia pulpahti pinnalle juuri nyt?

Pääasiassa lähestyvien eduskuntavaalien vuoksi. Perussuomalaisten sisäpiirikähminnöistä kirjan tehnyt varavaltuutettu on vaaleissa ehdolla. Kirjaa voi pitää perinteisenä vaalikirjana. Vaalikirjassa tosin harvoin mollataan omia.

Siinä vaiheessa kun perussuomalaiset olivat vielä marginaali-ilmiö ja enimmillään viiden kansanedustajan puolue, puolueen sisäiset riidat kiinnostivat korkeintaan paikallislehtiä. Tosin edesmenneen Tony Halmeen edesottamuksista saivat myös iltapäivälehdet lööppien aineksia. Mutta eduskunnan kolmanneksi suurimman, vajaan 40 kansanedustajan puolueen sisäiset riidat kiinnostavat valtakunnallista julkisuutta aivan toisella tapaa kuin marginaali-ilmiö.

Perussuomalaiset ovat riidanhaluisen väen maineessa. Moni puolueen jäsenistä on ollut ensin toisessa puolueessa mutta riitautunut siellä muiden kanssa. Jotkut ovat riitautuneet kahdessakin puolueessa ennen perussuomalaisia. Jokunen perussuomalaisista eronnut tai erotettu on yrittänyt perustaa oman puolueen, vailla sanottavaa menestystä.

Liikkeenä perussuomalaiset poikkeaa jonkin verran perinteisistä puolueista. Puolue on ollut täysin sen perustajan ja puheenjohtajan Timo Soinin käsissä. Hän kaitsee laumaansa yleensä lempeällä mutta tarvittaessa ankaralla kädellä.

Puolueen rivijäsenet ovat taas kuin riitaisia lapsia, jotka kaipaavat johtajaansa ratkomaan vähäisiäkin kiistoja. Soinin huomiosta kilvoitellaan, ja vähemmälle huomiolle jääneet katkeroituvat.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien alla perussuomalaisten kannatus kasvoi lumivyöryn tavoin. Yritysmaailman termein perussuomalaisten kasvu oli hallitsematonta. Vaikka puolue yritti pitää ehdokasvalinnassa tiukkaa seulaa, sekaan mahtui niitäkin, jotka kuvittelivat perussuomalaisten jäsenyyden merkitsevän oikotietä valtaan. Moni joutui pettymään pahasti.

Toistaiseksi kannatuskyselyt ennustavat perussuomalaisille heikompaa menestystä kuin viime eduskuntavaaleissa. Moni nykyinen edustaja aikoo jättää paikkansa, mutta siitä huolimatta kilpailusta puolueen sisällä voi odottaa kiivasta.

Perussuomalaisissa toimii lisäksi monta kilpailevaa ryhmittymää. On entiset Smp:läiset yhtäällä ja maahanmuuttokriittiset toisaalla. Puolueen arvokonservatiivit voi jakaa kahteen ryhmään: perinteisiin duunareihin ja pienyrittäjiin. Eurokriittisyys taitaa olla suurin kaikkia yhdistävä tekijä.

Timo Soini on johtanut puoluettaan vuodesta 1997 lähtien. Puolue perustettiin vuonna 1995. Loputtomiin Soini ei voi olla puolueen ruorissa. Riitaisan puolueen johtaminen ottaa ajoittain terveydenkin päälle.

Yleisesti arvellaan, että Soini pyrkii saamaan puolueensa hallitukseen kevään vaalien jälkeen, jolloin hän voisi päättää poliittisen uransa ministerinä ja luopua puolueen johtamisesta.

Mitä Soinin jälkeen? Maanantaisessa ajankohtaisohjelmassa puolueen ääntä edusti varapuheenjohtaja Jussi Niinistö, jota pidetään Soinin valitsemana perintöprinssinä. Mutta vain Soini on kyennyt pitämään puolueen koossa. Kun Soini joskus luopuu, perussuomalaiset voivat hyvinkin hajota eri ryhmittymiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat