Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luvallinen sudenmetsästys voi vähentää salakaatoja

Pääkirjoitus
 
Pertti Rannikko

Kannanhoidollinen metsästys on vain kahden vuoden kokeilu, mutta se antaa arvokasta tietoa suunnittelun perustaksi.

Suomen susipolitiikassa on tapahtunut alkuvuodesta paljon.

Tammikuussa hyväksyttiin pitkään valmisteltu susikannan hoitosuunnitelma ja säädettiin poikkeusluvalla sallittavasta sudenmetsästyksestä. Sen mukaisesti kannanhoidollinen metsästys aloitettiin tämän viikon maanantaina.

Suomen riistakeskus on myöntänyt eri alueille luvat kaikkiaan 24 suden kannanhoidolliseen metsästykseen, mutta Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Hämeessä yhteensä viiden luvan täytäntöönpano on keskeytetty hallinto-oikeuden päätöksellä. Eniten poikkeuslupia on myönnetty Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueille.

Luonnonvarakeskus arvioi tammikuussa, että Suomen susikanta on selvästi kasvanut: Suomessa on nyt 220–245 sutta, kun vuotta aiemmin susia oli 140–155.

Salametsästys on kymmenen viime vuoden aikana estänyt susikannan suunnitelmallisen hoidon. Susitutkijoiden arvion mukaan Suomessa on kaadettu vuosittain luvatta yli 30 sutta.

Suomen liityttyä EU:hun vuonna 1995 sudensuojelun säännökset ja valvonta tiukkenivat. Seuraukset olivat yllättävät: susien määrä romahti vuosina 2005–2010. Ilmiölle ei löydetty muuta selitystä kuin salametsästyksen yleistyminen. Laiton metsästys on ollut arjen vastarintaa, jolla susialueilla asuvat ovat puolustaneet elintilaansa ja elämäntapaansa.

Laajaa keskustelua ovat herättäneet muun muassa Perhossa tammikuussa 2013 tapahtuneet salakaadot. Niitä arvioinut Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tämän vuoden alussa 12 miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin osallistumisesta suden salametsästykseen. Tapaus on murentanut suden salametsästykseen liittyvää vaikenemisen kulttuuria. Salametsästyksen kritiikin voimistuminen on kasvattanut myös järjestäytyneisiin metsästäjiin kohdistunutta painetta.

Ilmapiirin muutos näkyy selvästi uudessa susikannan hoitosuunnitelmassa: se kiinnittää paljon aiempaa enemmän huomiota susien laittoman tappamisen ehkäisemiseen. Siihen liittyvät toimenpiteet on annettu erityisesti metsästysseurojen ja poliisin tehtäviksi.

Hirvikannan elpyminen muutama vuosikymmen sitten on hyvä esimerkki siitä, miten ulkoinen kontrolli ja paikallistason yhteistoiminta voivat tukea tosiaan. Salametsästys väheni nopeasti, kun syrjäkyliin alettiin 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa perustaa metsästysseuroja. Oman saaliinsa turvatakseen seuroihin järjestäytyneet metsästäjät valvoivat, ettei hirviä kaadettu salaa heidän metsästysmaillaan.

Metsästysseuroilla ei ole ollut kovin vahvaa intressiä kitkeä suden salametsästystä alueeltaan. Kannanhoidollisen metsästyksen ohella paljon keskustelua on herättänyt uuden hoitosuunnitelman ehdotuksiin kuuluva reviiriarvokauppa. Sen tavoitteena on muuttaa susilauma arvokkaaksi luonnonvaraksi, josta susien reviirillä asuvien ihmisten kannattaa pitää huolta.

Ihmisten pitäisi saada jotain hyötyä siitä, että he jakavat asuinalueensa susien kanssa.

Yksi kannustin voisi olla suojeluraha, jonka asukkaat saisivat alueellaan syntyvistä susipentueista. Reviirin susikantaa hoidettaisiin myös suunnitelmallisella metsästyksellä, joka kuitenkin säilyttäisi lauman elinvoimaisena.

On esitetty myös, että suojelukorvausta voitaisiin maksaa tapporahana suden luvallisesta metsästyksestä. Korvauksen saamiseksi metsästäjien ja paikallisyhteisön kannattaisi huolehtia susilauman elinvoimasta ja estää salametsästys.

Petopolitiikka on ollut täynnä paradokseja ja yllättäviä seurauksia. On syytä testata, saadaanko laitonta metsästystä vähennettyä ja susikantaa elvytettyä sallimalla laillinen metsästys. Kahden vuoden kokeilu ei Suomen susikantaa vaaranna, mutta se voi antaa arvokasta tietoa susipolitiikan suunnitteluun.

Uutta susikannan hoitosuunnitelmaa on valmisteltu erityisesti yhteistyössä metsästäjien kanssa. Uusiutuvan susipolitiikan tukijoiksi pitäisi saada myös luonnonsuojelijoita, jotta kaikki osapuolet pitäisivät susipolitiikan ratkaisuja oikeutettuina.

Pertti Rannikko
Kirjoittaja on ympäristöpolitiikan professori Itä-Suomen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat