Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rämpiminen on maailman yleisin etenemistapa

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Kokenut EU-virkamies risti kätensä, mietti ankarasti ja lopulta sanoi englanniksi "by muddling through", eli suomeksi suunnilleen "rämpimällä eteenpäin". Tämä oli hänen arvionsa siitä, miten EU ja muut länsimaat selviävät Ukrainan kriisistä. Se oli myönteinen arvio.

Samoilla sanoilla voisi arvioida EU:n näkymiä Kreikan kriisissä ja Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen etenemistä. Tai sitä, mitä monet meistä tekevät heräämisen ja nukkumaanmenon välisenä aikana. Rämmitään eteenpäin.

Rämpiminen on maailman yleisin etenemistapa, ja sen mainetta on syytä kohentaa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) saattoi olla liian ankara arvioidessaan sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, ettei hänen johtamansa hallitus ole onnistunut. Aluksi Jyrki Kataisen (kok) johtama ja viime kesäkuusta lähtien Stubbin vetämä hallitus on onnistunut rämpimään eteenpäin pian koko vaalikauden.

Arvovaltaisessa Oxfordin englannin kielen sanakirjassa "muddle through" määritellään melko myönteiseen sävyyn tavoitteen saavuttamisena sitkeydellä eikä taidolla tai tehokkuudella. Englanniksi sanapari tarkoittaa siis, että tavoitteeseen myös päästään. Suomeksi rämpiminen eteenpäin kuvaa enemmän menetelmää kuin lopputulosta.

Suomalaiselle saattaa tulla rämpimisestä mieleen valokuvaaja Hannes Heikuran palkittu kuva edesmenneestä hiihtäjästä Mika Myllylästä harjoittelemassa suolla. Mielikuva johtaa harhaan. Myllylä kirjaimellisesti rämpi suossa, mutta päämäärätietoisuudella, jota arkisessa rämpimisessä ei esiinny.

Pohdiskeluun taipuvainen virkamies korosti, ettei rämpimiseen välttämättä vain ajauduta. Kyseessä voi olla myös valinta. Rämpiessä kartetaan käännekohtia ja edetään pienimmän vastuksen tietä.

Lopputulos ei ole kovin ylevä eikä kaunista katsottavaa. Eteneminen tapahtuu samealla sekoituksella onnistumisia ja epäonnistumisia. Siinä on kuitenkin jotakin erityisesti moniarvoiseen demokratiaan sopivaa.

Ei ole yhteensattuma, että mieleen tulee 28 jäsenmaan EU tai kuusinapaisena syntynyt Suomen hallitus. Yksinapaisella Venäjällä rämpii vain kansa.

Tapahtumien päivittäiseen vyöryyn mahtuu käänteentekeviä voittoja ja karmeita tappioita, mutta valtavirta on rämpimistä. Joskus se on paras käytettävissä olevista vaihtoehdoista.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat