Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka pysyy lyhyessä liekanarussa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Neuvottelut Kreikan tukiohjelman jatkosta päättyivät melko lailla odotetusti. Euromaiden valtiovarainministerit löysivät tiistaina Kreikan säästöjen jatkamisesta ja talouden rakenteiden uudistamisesta sellaisia sanamuotoja ja kiertoilmaisuja, että molemmat osapuolet katsoivat jollain tavalla saavuttaneensa asettamansa tavoitteet.

Voittajaa on turha julistaa, mutta jos vertaa Syriza-puolueen vaaliohjelmaa euroryhmälle esiteltyyn ja hyväksyttyyn tekstiin, niin kyllä jälkimmäinen on lattea ja maltillinen.

Poissa ovat selvät lupaukset etuuksien korotuksista, velkaleikkauksista ja säästöjen perumisesta. Tilalla on muun muassa aikeet lievittää sosiaalista hätää poikkeamatta budjettitavoitteista. Syrizan ohjelmaa ei voisi toteuttaa kasvattamatta menoja.

Avustajat eivät saaneet yksiselitteisiä ja mitattavia lupauksia, mutta toisaalta Kreikka pysyy lyhyessä liekanarussa. Kreikan hallituksen on kerrottava pian, miten se muuttaa epämääräiset lupauksensa teoiksi saadakseen rahat neljän kuukauden jatkoajalleen.

Kreikka tarvinnee lisää apua tämänkin jälkeen. Ei ole odotettavissa, että tätäkään apua tarjottaisiin ehdoitta. Luultavasti ehdot ovat sitä joustavammat, mitä paremmin Kreikka noudattaa koeajallaan aikeita, joista maa on kertonut.

Kreikan hallitus oli tiistain kokouksen alla ahtaassa raossa. Jos Syriza olisi pitänyt tiukasti kiinni vaatimuksistaan – kuten puolue etukäteen kertoi tekevänsä –, avustajat olisivat ehkä hylänneet ehdotuksen ja maata olisi odottanut taloudellinen kurimus.

Jos taas Kreikan hallitus olisi yksiselitteisesti alistunut, hallituksen koossapitäminen olisi käynyt todella vaikeaksi. Syrizan änkyräsiivelle tiistain kompromissikin on karvasta nieltävää.

Euroryhmän tiistaina hyväksymä Kreikan talousohjelma on pitkä lista hyviä ja laveasti määriteltyjä aikeita.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ilmoitti, että näin yleisten linjojen pohjalta ei voida seurata, pysyykö Kreikka siltä vaaditussa talousohjelmassa vai ei. Myös Euroopan keskuspankki jäi hieman epäilevälle kannalle.

Kreikan listassa hyvää ovat veronkierron estäminen ja veronkannon parantaminen. Toisaalta harmaa talous ja veronkierto ovat aina poliitikkojen sampo: kun talousohjelmissa tuloja ja menoja ei saada täsmäämään, korotetaan arviota summasta, joka saadaan suitsimalla harmaata taloutta.

Eikä Syrizan vetämä hallitus poikkea tässä kohtaa edeltäjästään. Sekin lupasi veronkannon parantamista ja verokierron vähentämistä.

Veronkannon parantamisessa Kreikka on pudonnut takamatkalle myös Syrizan vuoksi. Puolueen vaalilupauksien mukaisia vero- ja maksuhelpotuksia odotellut kansa jätti laskut hyllyn päälle odottelemaan. Tammikuussa menetettyjen verojen ja maksujen arvo oli noin miljardi euroa.

Harmaan talouden kanssa maa on pelannut aiemminkin. Kun Kreikan velkasuhde alkoi vuonna 2006 olla euroalueen kriteereihin liian korkea, maa päätti, että palveluiden ja laittoman talouden – muun muassa prostituution, tupakan salakuljetuksen ja rahanpesun – arvo on paljon aiempia arvioita suurempi. Niinpä bruttokansantuotteen arvoa korotettiin 25 prosenttia ja saatiin pienemmältä näyttävä velka.

Jos Kreikka aikoo joskus velkavuortaan sulatella, maa tarvitsee talouskasvua. Kreikan talouskasvun kannalta oleellista olisi, että maa jatkaisi talouden yksityistämisiä, tuottavuutta kasvattavia uudistuksia ja julkisen sektorin keventämistä.

Euroryhmälle esitetyn listan perusteella ei voi sanoa, tapahtuuko näin. Kreikan oman edun kannalta olisi hyvä, jos tapahtuisi. Se vauhdittaisi kasvua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat