Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pisararata voi siirtyä, mutta sen tarve ei poistu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pisararadan eli Helsingin keskustan tunnelissa alittavan lähijunaradan rakentaminen siirtyi hallituksen tiistaisilla päätöksillä ehkä vuosia, vaikka pääministeri Alexander Stubb (kok) vakuuttelikin hankkeen "etenevän oikeassa järjestyksessä".

Käytännössä Stubbin hallitus petasi hankkeen siihen jamaan, että seuraava ja oletettavasti keskustavetoinen hallitus voi ensi töikseen torjua radan keskustapoliitikkojen ennakkouhkausten mukaisesti.

Keskusta ei ole Helsingin seudun infrahankkeiden puolustaja, mutta kokoomuksen on aiemmin arveltu jossain määrin olevan. Tästäkin hankkeesta tuli kokoomuksen ja Sdp:n välinen omituinen kissanhännänveto, jossa suurin häviäjä on nyt Helsinki. Vaakakupissa ei painanut edes valtion ja seudun kuntien yhteinen sopimus, jossa infrahankkeet sidottiin asuntotuotantoon.

Pisararadan avulla on mahdollista saada seudun joukkoliikenne ja valtakunnallinen junaliikenne pelaamaan nykyistä paremmin yhteen Helsingin ahtaalla pääteasemalla. Päärautatieaseman kapasiteettia on tarkoitus muutenkin parantaa vaihteita lisäämällä, mutta lähijunaliikenne kasvaa koko ajan seudun asukasluvun myötä. Se alkaa vaikuttaa myös maakuntien junavuoroihin. Ennemmin tai myöhemmin asia on tulevien hallitusten pöydällä, sillä pääkaupunkiseudun kasvua ei mikään hallitus pysty kääntämään.

Myönteistä on, että hallitus sentään lähettää Pisararadasta EU:lle tukihakemuksen, jonka toivotaan johtavan nykyisen kustannusarvion perusteella noin 200 miljoonan euron tukeen. Tukikelpoisuutta EU:n silmissä ei välttämättä vähennä se, ettei hallitus vielä tehnyt asiasta sitovaa päätöstä. Jos EU:sta heruu tukea, se vaikuttanee myös seuraavan hallituksen harkintaan hankkeen jatkosta.

Harkinnassa pitää ottaa huomioon myös se, että Pisararadan toteutuksessa yhtenä vaihtoehtona on ollut rahoitusyhtiömalli, jossa valtio ja seudun kaupungit perustaisivat yhteisen yhtiön ja rahoittaisivat yhdessä sen pääoman. Kyseinen yhtiö hankkisi loppurahoituksen pitkäaikaisena lainana, jolloin maksut jaksottuisivat pidemmälle ajalle kuin suorassa budjettirahoituksessa.

Pisara ei siis estäisi vuosiksi budjetin liikennehankkeita, kuten vastustajat ovat pelotelleet. Myös käyttökulut jaettaisiin valtion ja alueen kuntien kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat