Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi on hyvä kriisikieli

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan sivistysvaliokunta sorvasi keskiviikkona mietintöä kansalaisaloitteesta, jonka mukaan ruotsin kielen opiskelu pitää muuttaa vapaaehtoiseksi eikä minkään koulutusasteen tutkinnossa saisi vaatia ruotsin osaamista. Hyväksymässään mietinnössä valiokunta esittää aloitteen hylkäämistä.

Samaan aikaan Hufvudstadsbladet esitti arvion, että ruotsin opetuksen asema saattaa itse asiassa olla vahvistumassa.

Ruotsin opetuksen pakollisuudesta väitöskirjaa valmisteleva tutkija Janne Väistö kytki lehden haastattelussa ruotsin opetuksen aseman Suomen idänsuhteiden tilaan. Ruotsia häädettiin kouluista ja yliopistoista 1930-luvulla nykyistäkin tarmokkaammin, kunnes suhteet Neuvostoliittoon kiristyivät uhkaavasti ja Ruotsin kanssa kaavailtiin puolustusliittoa. Ruotsin opetuksen asema oli aika vakaa läpi kylmän sodan vuosikymmenten mutta on 25 viime vuoden aikana ollut taas kiistanaihe. Väistö näkee mahdollisen käänteen, kun Suomen Venäjän-suhteet ovat jännitteiset ja yhteyksiä Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin korostetaan.

Sivistysvaliokunnan keskustelussa ei tällaista käännettä näkynyt. Ruotsin kielen opiskelulle on syitä riippumatta Ukrainan kriisistä. Taloudellisissa ja poliittisissa kriiseissä on hyvä, että myös suomenkieliset suomalaiset osaavat ruotsia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat