Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei Suomi maallistu, se hörhööntyy

Pääkirjoitus
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
Toimittaja Anna-Stina Nykänen: Nauru on äärettömän totta
Toimittaja Anna-Stina Nykänen: Nauru on äärettömän totta
HS:n toimittaja Anna-Stina Nykänen ilahtuu aina, kun hän saa lapsellisen naurukohtauksen. Viimeksi niin kävi jumpassa, kun piti olla notkea. Nykänen ei ollut. ”Hyvän elämän salaisuus on nauru. Se että osaa nauraa itselleen.” HS Ajatus -sarjassa suomalaiset vaikuttajat kertovat oman näkökulmansa hyvän elämän salaisuuteen. Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa osoitteessa hs.fi/hstv/hsajatus

Uskotteko maallistumiseen? Siis siihen, että uskonnot ja kirkot menettävät pikkuhiljaa merkityksensä. Tunnen paljon ihmisiä, jotka uskovat niin. Suomessa tähän joukkoon kuuluvat usein kaikkein äänekkäimmät mielipidevaikuttajat, tutkijat ja toimittajat, niin sanotut älyköt.

Nyt maallistumiseen uskovilla on vaikeaa, kun kaikkialta hyppää eteen uskontoihin liittyviä ilmiöitä. Suomestakin on lähtenyt nuoria muslimitaistelijoiksi. Kyllä se maallistunutta ihmetyttää. Kirkosta sentään erotaan yhä, mutta osa hakeutuu entistä ärhäkämpiin herätysliikkeisiin. Ihmiset ovat alkaneet puhua ääneen enkeleistä ja kelata, mitä tekivät edellisissä elämissään. . .

Ei Suomi maallistu, se hörhööntyy.

Ennen oli helpompaa uskoa maallistumiseen. Sitä tukivat jo valistuksen filosofia, tiedeuskovaisuus, kommunismi ja koko objektiivisen tiedonvälityksen ihanne, joka jätti hengenasiat ulkopuolelle.

Suomessa vaikutti tietysti Neuvostoliiton naapuruus. 1960- ja 1970-luvuilta muistetaan aina nuoret vasemmistoradikaalit. Unohdetaan, että samaan aikaan kaduilla ja kouluissa meuhkasivat myös uskovaiset radikaalit, viidesläiset, se kristillisen puolueen jengi.

Oliko niillä hihhulinuorilla väliä? Katsokaa ympärillenne. Stalinisteja ei näy enää missään, mutta kristilliset ovat hallituksessa.

Suomalaiselle älykölle uskovainen on ollut kuin finni naamassa: vähän vastenmielinen, mutta vaaraton, kuivuu aikanaan pois. Ei sörkitä, se vain pahentaa tilannetta. Ollaan kuin ei huomattaisi. Ei ainakaan puhuta niistä.

Uskonliikkeiden mätäpesäkkeet on jätetty rauhaan. Eivät suomalaiset älyköt ole puuttuneet niissä tapahtuvaan henkiseen väkivaltaan tai syrjintään, vaikka näihin kysymyksiin muuten räyhäkästi tartutaan.

Nyt elämme jälkimaallistumisen aikaa, jossa uskonnot puskevat väkisin iholle. Kun islamistiterroristit iskevät Eurooppaan, on pakko ottaa kantaa.

Helpointa älykölle on puhua syrjäytymisestä ja sananvapaudesta. Vaikeampia ovat sellaiset sanat kuin pyhyys ja sielu.

Vaikeinta on ottaa uskovaiset vakavasti.

Jotta voisi ymmärtää tämän ajan ilmiöitä, uskovat on kohdattava silmästä silmään, aikuisina ja vastuullisina kanssaihmisinä. Eikä voi työntää päätä pensaaseen, kun edessä on palava pensas.

Anna-Stina Nykänen
anna-stina.nykanen@hs.fi
Kirjoittaja on featuretoimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat