Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnan sote- ja kuntapuolueet panivat hanttiin

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Viime sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla Alexander Stubb (kok) myönsi sen, minkä useimmat ovat jo tienneet: tämä ei ole ollut onnistunut hallitus.

Olisi sen voinut suoremminkin sanoa. Tämän vaalikauden hallitukset – molemmat – ovat epäonnistuneet.

Epäonnistumisiin voi laskea vaikkapa kuntauudistuksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen hallintouudistuksen. Niiden piti ratkaista muun muassa iso osa julkisen talouden tasapaino-ongelmista vuosikymmeniksi eteenpäin. Toisin kävi.

Sote-uudistus tosin sinnittelee vielä jotenkuten hengissä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta pohtii näinä päivinä, ovatko sosiaali- ja terveysvaliokunnan muutokset lakiesitykseen perustuslain mukaisia. Alkuperäinen hallituksen esitys ei ollut.

Vahvoja epäilyjä tosin herää, oliko sosiaali- ja terveysvaliokunnan valmistelu riittävän huolellista. Kun kyseessä on vuosikymmenien päähän ulottuva ratkaisu, valiokunnan valmistelu vaikuttaa vähintäänkin hätäiseltä.

Kun Jyrki Kataisen (kok) hallitusta ja ohjelmaa kasattiin, hallituksen kuusi puoluetta eivät olleet samaa mieltä oikein mistään.

Merkittävät uudistushankkeet löytyivät vain asioista, joita keskusta – ja miksei myös perussuomalaiset – olisi hallituksessa vastustanut ankarasti.

Siksi Kataisen hallituksen tärkeimmiksi hankkeiksi nousivat kuntauudistus eli kuntien määrän vähentäminen ja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen ensimmäinen vaihe. Niiden läpimenoon uskottiin, koska hallituksen kaupunkilaispuolueilla oli tukeva enemmistö eduskunnassa.

Myös metropolialueen kehittämistä painotettiin Kataisen hallitusohjelman monessa kohdassa. Koko hallitusohjelma oli tosin yhtä kehittämistä, edistämistä ja selvittämistä. Metropolihallinto kaatui jo aiemmin, tällä viikolla myös Pisararadan aloittaminen.

Kataisen hallituksen aloittaessa keskusta olisi perustellusti voinut moittia hallitusta pääkaupunkiseudun suosimisesta muun Suomen kustannuksella. Nyt kritiikki ei enää osuisi kohdalleen, koska kaikki metropolia edesauttavat hankkeet ovat tyssänneet. Aivan kuin keskusta olisi jo hallituksessa.

Hallituskoalitiolta unohtui kunta- ja sote-uudistuksissa pari asiaa. Virallisesta puoluejaosta riippumatta eduskunnan ylivoimaisesti suurin puolue on kuntapuolue.

Enemmistö kansanedustajista on oppinut politiikan tekemisen alkeet kunnallispolitiikassa: kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa.

Moni kansanedustaja on kotikuntansa valtuuston tai hallituksen puheenjohtaja. Siinä on kotikuntaan muodostunut sellainen lukkarinrakkaus, ettei omaa kuntaa päästetä niin vain katoamaan kartalta.

Toiseksi suurin epävirallinen puolue eduskunnassa on sote-puolue. Erittäin monella kansanedustajalla on siviilitausta sosiaali- ja terveyspalveluissa, siis kunnissa ja kuntayhtymissä. Sote-puolueen jäseniä yhdistää julkisten palvelujen sitkeä puolustaminen.

Alun perin kuntauudistuksen piti hoitaa sote-uudistus. Kun kuntia yhdisteltäisiin, syntyisi suurempia ja taloudellisesti vahvempia kokonaisuuksia, jotka voisivat hoitaa alueensa sosiaali- ja terveyspalvelut, erikoissairaanhoitoa ehkä lukuun ottamatta.

Kun kuntauudistuksesta ei tullutkaan mitään, hallitus ryhtyi sorvaamaan mitä merkillisempiä hallinnollisia häkkyröitä, joilla sote-uudistus saataisiin hoidettua.

Hallitus on häärännyt sote-uudistuksen kimpussa lähes täydet neljä vuotta, mutta loppusuora meni silti hätäilyksi. Aika – siis vaalikausi – uhkaa loppua kesken.

Kataisen hallitus yritti jo heti alkajaisiksi haukata suuremman palan kuin se kykeni pureksimaan.

Pääministeri Stubb on moittinut konsensusta ja kolmikantaista valmistelua, siis työmarkkinajärjestöjen liiallista valtaa.

Kun ottaa huomioon tämän vaalikauden kahden kokoomusvetoisen hallituksen aikaansaannokset ja vertaa niitä työmarkkinajärjestöjen saavutuksiin tällä vaalikaudella, joutuu kysymään: olisiko sote-uudistuksestakin tullut jotain, jos se olisi annettu työmarkkinajärjestöjen ratkaistavaksi?

Tuskin saavutukset sen kehnompia olisivat olleet kuin Kataisen ja Stubbin hallitusten jäljiltä.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat