Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljännesmiljoona elää tukien varassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaikkein köyhimpien suomalaisten tilanne on tämän hallituskauden aikana parantunut piirun verran, sillä torstaina julkaistun arvion mukaan perusturvan taso on kohentunut.

Perusturvan tason reaalinen kasvu vuosina 2011–2015 on ollut yhteensä keskimäärin yhdeksän prosenttia. Tämä on oikea suunta, mutta täytyy muistaa, että lähtötaso oli matala – eikä perusturvan varassa voi juuri juhlia vieläkään. Se ei kata kuin osan kohtuullisesta minimikulutuksesta. Kehityksen taustalla on lisäksi eräitä hyvin huolestuttavia piirteitä, joita seuraava hallitus ei voi ohittaa.

Perusturva tarkoittaa Kelan kautta tulevaa sosiaaliturvaa eli muun muassa työttömän peruspäivärahaa, työmarkkinatukea, sairauspäivärahoja sekä takuu- ja kansaneläkkeitä. Lisäksi perusturvaan lasketaan mukaan asumisen tuet ja tilapäiseksi tueksi tarkoitettu toimeentulotuki.

Lähes neljännesmiljoona suomalaista elää kokonaan perusturvan varassa. Edellisen hallituskauden jälkeen määrä on kasvanut 26 000:lla.

Tuoreehko laki määrää, että sosiaali- ja terveysministeriön on teetettävä joka neljäs vuosi arvio perusturvan riittävyydestä. Nyt tämä tehtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johdolla toisen kerran, tällä kertaa vain nykyiseen hallituskauteen keskittyen.

Neljä vuotta sitten tehdyn ensimmäisen tarkastelun aikajänne oli pidempi, mikä näytti kaikessa karuudessaan perusturvaetuuksien rapautumisen mekanismin. Perusturva kasvoi 1980-luvun loppuun asti, 1990-luvulla tehtiin rajut leikkaukset ja 2000-luvulla inflaatio teki tuhojaan, kun etuuksien tasoa ei nostettu pitkään aikaan.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus otti tarkastelusta onkeensa ja teki alkutaipaleellaan, silloin kun päätöksiä vielä pystyttiin tekemään, merkittävät korotukset perusturvaan. Hallitus nosti työttömyysturvan tasoa 100 euroa kuukaudessa ja korotti toimeentulotuen perusosaa kuusi prosenttia. Myöhemmin hallitus sääti työttömyysturvaan ja asumistukeen suojaosat, eli niiden saaja saa ansaita jonkin verran ilman, että tulot alkavat leikata tukia. Lisäksi asumistukea uudistettiin yksinkertaisemmaksi. Edellisen hallituksen perintöä oli takuueläke, joka tuli voimaan juuri vuonna 2011.

Nämä yhdessä johtivat perusturvan kohenemiseen ja THL:n arvion mukaan myös tuloerojen pienenemiseen. Tuloerot pienenivät osittain myös siksi, että palkat eivät ole viime vuosina juuri nousseet.

Perusturva-arviossa erottuu yksityiskohtia, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja. Ensinnäkin asumiskulut kahmaisevat yhä suuremman osan pienituloisten menoista. Vuokrataso on viime vuosina noussut nopeammin kuin palkat ja etuudet, mikä kertoo epäonnistumisesta kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonnassa etenkin pääkaupunkiseudulla.

Hallitus ja asuntoministerin salkkua hallinnoinut Sdp voivat harrastaa tässä itsetutkiskelua. Hallituskausi meni pääosin hukkaan, kun ei uskallettu tehdä tarpeeksi rohkeita toimia tuotannon liikkeelle saamiseksi.

Vuokralla asuvat perusturvataloudet ovat lähes poikkeuksetta laskennallisesti oikeutettuja toimeentulotukeen. Tilapäiseksi tarkoitetusta viimesijaisesta etuudesta on tullut asumismenojen takia vakituinen perusturvan paikkaaja.

Toinen huolenaihe on se, että kokonaan perusturvan varassa olevista neljännesmiljoonasta suomalaisesta puolet on alle 30-vuotiaita. Opintotuki ei selitä tästä kuin muutaman prosentin. Vaikka nuorten aikuisten perusturvajaksot ovat lyhyempiä kuin keski-ikäisten, tuensaajien nuoruuden pitäisi silti herätellä päättäjiä. Tulevat hyvinvointivaltion rahoittajat pitää saada nykyistä paremmin kiinni työn syrjään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat