Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menneisyys ja huono hallinto vetävät Argentiinaa alaspäin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Luonnonvarojensa ja väestönsä koulutuspohjan puolesta Argentiina voisi hyvin kuulua kehittyneimpien teollisuusmaiden joukkoon. Sata vuotta sitten Argentiina olikin kymmenen rikkaimman maan joukossa.

Nykyään Argentiina on enää vain suhteellisen vauras kehitysmaa.

Pitkä kuohunta syyttäjäviranomaisen selvittämättömäksi jääneestä kuolemasta selittää, miksi näin on. Syyttäjän kuoleman merkitykselle Argentiinassa on sekä monimutkainen että yksinkertaisempi selitys. Itse tapahtumien kulku on ollut monimutkainen.

Syyttäjä Alberto Nisman löytyi päähän ammuttuna ja pistooli vierellään kylpyhuoneestaan 18. tammikuuta. Neljä päivää aiemmin hän oli sanonut esittävänsä todisteita presidentti Cristina Fernándezin hankkeesta puuttua tutkintaan Iranin väitetystä osuudesta terrori-iskuun Buenos Airesissa vuonna 1994. Pommi-iskussa juutalaiskeskukseen kuoli 85 ihmistä. Nismanin mukaan Fernández oli keskustellut syytesuojasta epäillyille iranilaisille vastineena Argentiinan viljan vaihtamiselle Iranin öljyyn edullisin ehdoin.

Sosiaalisen median kautta asioita kommentoiva Fernández kutsui kuolemaa ensin itsemurhaksi ja sitten murhaksi. Tutkinta ei ole tuottanut tulosta.

Viime viikolla argentiinalaisten tyytymättömyys tutkintaan, talouteen ja politiikkaan puhkesi laajoina mielenosoituksina, joita johtivat syyttäjät. Lokakuussa Argentiinassa on presidentinvaalit, joissa Fernández ei voi olla ehdolla uudelle kaudelle. Sekasorto pahentaa Argentiinan talouden alamäkeä.

Yksinkertaisempi selitys Argentiinan alamäelle löytyy rakenteista.

Syyttäjäskandaalin taustalla on sekä tutkinnan tekijänä että surman järjestämisestä epäiltynä salainen palvelu, jonka juuret ovat sotilasdiktatuurin vuosien terrorissa. Vielä yli kolmekymmentä vuotta diktatuurin kaatamisen jälkeen demokratian instituutioiden uskottavuus on heikko.

Fernández ja hänen edesmennyt edeltäjänsä ja aviomiehensä Néstor Kirchner onnistuivat aluksi kääntämään Argentiinan talouden nousuun mutta pitivät hyvää hallintoa pilkkanaan ja katkoivat kansainvälisiä suhteita.

Raaka-ainehintojen laskiessa Argentiinan talous on tullut perässä. Argentiinalaiset kyselevät aiheellisesti toisiltaan, miten heidän maalleen kävi taas näin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat