Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta juuttuu toimintansa muotoihin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun hallitus valmistelee keskikokoista lakiesitystä, käytäntöön kuuluu lausuntojen pyytäminen tahoilta, joita asia koskettaa. Yleensä siinä vaiheessa hallituksen aikeet tulevat julki. Kattava aineistopaketti on kaikkien saatavilla viimeistään silloin, kun eduskunta saa hallituksen esityksen. Sen jälkeen alkaa valiokuntatyöskentely suljettujen ovien takana, kunnes työn tulos on jälleen julkisesti arvioitavissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus noudattaa muodollisesti tätä kaavaa, mutta vain muodollisesti. Valmistelussa tietoisesti otettu riski yhteentörmäyksestä perustuslain kanssa toteutui, joten lain sisältö piti kirjoittaa uudestaan.

Puolueet olisivat toimineet viisaasti, jos lainvalmistelu olisi palautettu sinne, minne se yleensä kuuluukin, eli valtioneuvostoon. Nyt lakiesitys muokattiin kuitenkin uuteen uskoon sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tästä johtuen lain olennaisesti uudet pykälät ja taustalaskelmat ovat vielä julkisuudelta piilossa.

Eduskunta on juuttumassa toimintansa muotoihin, vaikka todellisuus edellyttäisi laajempaa avoimuutta. Perustuslakivaliokunnan ripityksen jälkeen poikkeuksellisen suuri uudistus yritetään ajaa pikavalmistelulla läpi ennen vaaleja. On ikävää, että edes uudistuksen muuttunutta keskeistä sisältöä ei tässä vaiheessa päästetä julkisuuteen muotoseikkoihin vedoten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat