Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä syytä Kreikkaa, koska suomalainenkin sekoaa löysästä rahasta

Pääkirjoitus
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Eurokriisi, sehän on äkkiä selitetty: Zorbas soi, raha virtasi ja holtittomat etelämaalaiset nyhtivät helppoa rahaa älyttömiin rakennusprojekteihinsa. Katsokaa nyt vaikka tuota tyhjänä seisovaa elokuvastudiota Alicantessa tai tuota setelienpolttoa Ateenassa.

Tämä on tietysti hourailua, osoitti taannoin blogissaan Pekingin yliopistossa työskentelevä rahoituksen professori Michael Pettis. Jopa kovan linjan talouslehti Financial Times ylisti kirjoitusta.

Pettisin perushuomio on, että helpon rahan tulvahdus minne tahansa johtaa käytännössä aina holtittomaan sekoiluun. Löysä raha pannaan löysiin projekteihin, koska järkeviä ideoita ei ole tarpeeksi.

Näin kävi esimerkiksi Saksassa, kun maa sai Ranskalta valtavat sotakorvaukset vuonna 1871 päättyneen Saksan–Ranskan sodan jälkeen. Yhtäkkiä Saksassa lillui rahaa, joka investoitiin – no, holtittomasti. Tuloksena oli kupla, jonka romahdus horjutti koko maailmantaloutta. Hups.

Vastaavasti Suomessa 1980-luvulla lainarahaa tarjoiltiin mainoksissa kottikärryillä. Tuloksena oli mania, joka tyssäsi tylysti 1990-luvun lamaan. Harva kuitenkaan syyttäisi rahaa kärryistä kahmineita suomalaisia vastuuttomuudesta. Sen sijasta Juha Sipilä (kesk) pyysi päättäjien puolesta lamaa suomalaisilta anteeksi.

Silti eurolaman alussa ihan uskottavatkin puhuvat päät horisivat synnistä ja kansanluonteesta.

Kun Kreikka nyt yrittää kuiville, päät ovat palanneet. Muun muassa Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble – pätevä ja uskottava ihminen – julisti helmikuun alussa Brysselissä, että nyt Kreikkaa "autetaan auttamaan itseään". Varmuuden vuoksi Schäuble tarjosi vielä "avuksi" 500 saksalaista veronkerääjää. Ehkä ne siitä sitten aikuistuvat.

Tosin Pettis näyttää, että löysän rahan aikana voi olla hyödyllisempää olla lainaaja kuin lainanottaja. Tällöin syytä voi siirtää myös lainanantajille ja näiden säätelijöille – kuten Sipilänkin anteeksipyynnöstä voi ymmärtää.

Ja mistä raha eurokuplaan tulikaan? Eräästä maasta, joka toteutti 2000-luvulla säästökuurin "palauttaakseen kilpailukykynsä", muistuttaa Pettis. Syntyi säästöjä, jotka tuon maan pankkien piti nopeasti lainata jonnekin. Rahat menivät älyttömiin projekteihin, joita nyt maksellaan pelastuspaketeilla.

Mistä nuo pankit sitten löytyvät? Etsinnät voi aloittaa esimerkiksi Wolfgang Schäublen pankkikorttien logoista.

Jussi Pullinen jussi.pullinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat