Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan sumun takaa paljastuu Ukrainassa synkkiä näkymiä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sotatoimissa oli kuollut yleisimmän arvion mukaan noin 5 600 ihmistä, kun tappaminen Itä-Ukrainassa tällä viikolla taukosi. Varovainen toiveikkuus tulitauon pitävyydestä orasti parin vuorokauden ajan. Torstaina Ukraina ilmoitti ryhtyneensä vetämään raskasta aseistustaan 50 kilometrin päähän rintamalinjasta, kuten Minskissä runsaat kaksi viikkoa sitten allekirjoitettu tulitaukosopimus edellyttää.

Perjantaina Ukraina kertoi kuitenkin kolmen sotilaansa kuolleen ja seitsemän haavoittuneen sotatoimissa Itä-Ukrainassa. Toiveikkuuden asemesta vahvistuivat arviot, että Ukrainassa käydyssä sodassa on edessä mahdollisesti vain hitaampi vaihe, mutta myös aiempaa pahempaa voi olla edessä.

Samaan aikaan huomio kohdistui taas Ukrainan talouden ja hallinnon ongelmiin, jotka olisivat huomattavia, vaikka Ukrainan alueella ei käytäisi sotaa.

Mikään ei viittaa siihen, että Venäjän tavoitteet Ukrainan kriisissä olisivat muuttuneet. Presidentti Sauli Niinistö arvioi ruotsalaisessa Dagens Nyheterissä perjantaina julkaistussa haastattelussa, että Venäjä haluaa horjuttaa Ukrainaa siten, että presidentti Vladimir Putinilla on mahdollisuus pitää vaikeita kysymyksiä avoimina ja ratkaisemattomina. Arvio vastaa yleistä käsitystä lännessä.

Ukrainan horjuttaminen onnistuu jo Venäjän Ukrainassa ylläpitämän sijaisarmeijan nykyisillä aluevaltauksilla, mutta ne eivät yksin pysäytä Ukrainan yhdentymistä länteen.

Asiantuntija-arvioissa varaudutaan siihen, että seuraava Venäjän johtaman hyökkäyksen kohde voi olla ukrainalainen Mariupolin kaupunki Asovanmeren rannalla. Putinin edun mukaista voi olla myös hitaampi vaihe konfliktissa samalla, kun hän pyrkii heikentämään EU:n yhtenäisyyttä. EU:n pitää päättää Venäjään kohdistettujen talouspakotteiden mahdollisesta jatkosta viimeistään kesällä.

Sekä Venäjä että Ukraina tekevät ratkaisujaan kovassa talouspaineessa. Venäjä ei voi venyttää ratkaisujaan kovin pitkään, mutta Ukrainan tilanne on vielä akuutimpi. Samaan aikaan viimeisen aseleposopimuksen kanssa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkisti nelivuotisen noin 35 miljardin euron arvoisen Ukrainan pelastuspaketin. Rauhantoiveiden heiketessä on käymässä ilmeiseksi, että sekään summa ei riitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat