Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiaunioni linjaa EU:n Venäjän-suhteet uudelleen

Pääkirjoitus
 
Veli-Pekka Tynkkynen

Aiempaa läpinäkyvämpi energiakauppa auttaa viemään eurooppalaisia arvoja Venäjälle.

Euroopassa toivottiin 1960-luvulta alkaen paljon Neuvostoliiton kanssa tehtävältä energiayhteistyöltä. Uskottiin, että energiantarpeen tyydyttämisen ohella öljy- ja kaasukauppa edistää rauhaa.

Energiakaupalla Neuvostoliitto sidottiin maailmantalouteen, ja 1980-luvulla ennätyksellisen halpa öljy vaikutti Neuvostoliiton kaatumiseen. Neuvostoliiton kyky kontrolloida kansalaisia väheni, kun väkivaltakoneiston kustannuksia ei kyetty kattamaan. Neuvostoliittoon tuli kaasu- ja öljyputkien kautta markkinatalouden siemeniä.

Viime vuonna Eurooppa havahtui siihen, ettei energiakauppaa voi rakentaa 1960-luvun ideologiselle pohjalla. Venäjä on käyttänyt suuren osan energiavarallisuudestaan aseisiin ja demokratian tukahduttavaan väkivaltakoneiston rakentamiseen.

Ukrainan sodan aikana olemme kuulleet tutut perustelut energiayhteistyölle: tarvitsemme lisää hankkeita Venäjän kanssa. Toisaalta jopa pääministeri Alexander Stubb (kok) on todennut, ettei markkinatalous tee Venäjästä demokraattista.

Eurooppa ei ole uudistanut energiakaupan ehtoja keskinäisriippuvuutta lisäävällä tavalla. Arvot, joiden pohjalta energiayhteistyötä Venäjän kanssa jatketaan, on määriteltävä uudelleen. Yhteistyöhön on sidottava eurooppalaiset arvot: ihmisoikeudet, demokratia, sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu.

Euroopan unioni on juuri perustanut energiaunionin, joka luo uudet linjat EU:n ja Venäjän väliselle energiayhteistyölle. Kaasukauppa tehdään läpinäkyvämmäksi: sopimukset venäläisen valtio-omisteisen Gazprom-yhtiön kanssa eivät ole enää salaisia. EU:sta tulee kauppasopimusten osapuoli.

Tähän asti Venäjä on laajentanut valtaansa houkuttelemalla eurooppalaisia kaasunjakeluyrityksiä Euroopan kokonaisedun vastaisiin sopimuksiin halvan kaasun avulla ja kauppaamalla Euroopan maille Venäjän valtion takaamia, huokeita ydinvoimaloita. Energiaunionin edellyttämät aiempaa avoimemmat kaasusopimukset ovat silti kaukana ostajan kartellista, jossa EU hankkisi energiansa yhteisostoin.

Venäjä ei haluaisi vähentää mahdollisuuksiaan vaikuttaa yksittäisiin EU-maihin. Toisaalta Venäjän etu ei ole, että EU-maat ostavat selvästi aiempaa suuremman osan energiastaan muualta kuin Venäjältä. Tämä uhkakuva toteutuu, jos energiayhteistyötä ei uudisteta.

Energiaunioni vahvistaa myös EU:n ulkopolitiikkaa. EU:n pitää puhua energiapolitiikassa yhdellä unionin arvopohjasta kumpuavalla äänellä ja ottaa huomioon energiantuotannon yhteiskunnalliset vaikutukset tuottajamaissa. Yhteiskuntavastuun lisääminen ei ole ollut eurooppalaisten energiayritysten intressissä, ja toistaiseksi EU on ollut energiapolitiikassa alan yritysten ja yksittäisten jäsenmaiden vietävissä.

Maa- ja metsätaloudessa on pitkään käytetty ympäristösertifikaatteja. Niitä voisi soveltaa myös energiakauppaan. Sertifikaattien luomista vaikeuttaa tosin se, että putkistoissa eri öljyn- ja kaasuntuottajien tuotteet sekoittuvat. Sähkökaupassa vastaava ongelma on kuitenkin selätetty: kainuulaista ekosähköä voi ostaa, vaikka kuluttaa helsinkiläistä hiilisähköä.

Myös energiantuotannon tehokkuutta pitää valvoa. Venäjän energiasektorin alhainen tehokkuus lisää kasvihuonekaasupäästöjä ja nopeuttaa tuotannon siirtymistä Jäämerelle ja muille neitseellisille alueille.

Venäläisten energiayritysten tulisi laajentaa sosiaalista vastuutaan korruption kitkemisen ohella alueiden kehittämiseen ja ympäristönsuojeluun. Siksi yhteistyössä pitäisi suosia valtiollisten jättien sijaan keskisuuria yksityisiä energiayrityksiä. Se kehittäisi myös uusiutuvan energian kauppaa.

Nykyinen harvoihin kohtiin keskittyvä ja pullonkauloja luova öljyn- ja kaasuntuotanto ei rohkaise Venäjän viranomaisia aluehallinnon laaja-alaiseen kehittämiseen, vaikka Venäjä tarvitsisi juuri sitä.

Sertifioitujen tuotteiden avulla energiateollisuuden kielteisiä yhteiskunnallisia vaikutuksia voidaan vähentää. Venäläisen energian suurimpana ostajana EU:n tulisi toimia yhtenäisesti ja vaatia Venäjän energiantuottajilta yhteiskuntavastuun toteutumista. Tämä olisi nykyoloihin sopeutettu eurooppalainen rauhanagenda.

Veli-Pekka Tynkkynen
Kirjoittaja on Venäjän energiapolitiikan professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat