Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaaliohjelmista hallitusohjelma

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Kirjoitin kesäkuussa 2011 Jyrki Kataisen (kok) hallituksen tuoreesta ohjelmasta, että se on "kuin kokoelma eri ministeriöiden toimintasuunnitelmia" ja "ilottomia hankesuunnitteluraportteja". Ne olisi mielestäni pitänyt jättää (89-sivuisesta!) tuotoksesta pois "elegantimman" lopputuloksen saavuttamiseksi.

Nyt on valtion ohjausjärjestelmän kehittämishanke (Ohra) päätynyt samaan lopputulokseen. Se esittää, että jo tulevan hallituksen ohjelma "kirjoitetaan nykyistä linjaavammaksi". Ohjelmassa pitäisi olla vain 3–5 keskeistä poliittista tavoitetta ja se pitäisi tiivistää enintään 10 sivuun, joissa "vältetään yksityiskohtaisten toimien määrittelemistä"

Olin vuonna 2011 sitä mieltä, että hallitusohjelma oli "hallinnon kieltä, ei poliittista retoriikkaa" ja että kuuden puolueen hallituksen poliittiset ristiriidat oli tarkoituksella haudattu epämääräiseen kielenkäyttöön.

Virkamiesvetoinen Ohra-työryhmä näkee asian osin toisin. Samaa mieltä se on kielen sumuisuudesta, mutta rönsyily on sen mielestä poliitikkojen aikaansaamaa. "Virkatyönä tehtävän valmistelun asiantuntemusta ei saada riittävästi käyttöön, jos keinot tavoitteiden toteuttamiseksi määritellään vain poliittisessa keskustelussa", raportissa todetaan.

Ohra-ryhmän ehdotus on, että hallitusohjelmaa täydennetään yksityiskohtaisemmalla, huolellisesti valmistellulla toimintasuunnitelmalla, joka vielä kytketään tiukasti julkisen vallan rahankäyttöön. Toimintasuunnitelman laativat "poliittinen ja virkamiesjohto yhdessä" ja se hyväksytään budjettiesityksen kanssa.

Selvästi tavoite on, että poliittisista hankkeista ei päätettäisi irrallaan julkisen talouden realiteeteista.

Näkökulmasta riippuu, näkeekö esityksen vallan siirtona poliitikoilta virkamiesten – erityisesti valtiovarainministeriön – käsiin vai tarpeellisena korjausliikkeenä poliitikkojen pitämiseksi ruodussa. Puolueet näyttävät joka tapauksessa tarttuneen ehdotukseen innokkaasti: ne ovat joko jo julkaisseet tai luvanneet julkaista omat strategiset vaaliohjelmansa.

Mielenkiintoista on nähdä, miten useamman puolueen vaaliohjelmista kudotaan yhtenäinen hallitusohjelma. Sen jälkeen on mielenkiintoista nähdä, miten ja mitkä hallitusohjelman ylevät tavoitteet kulkeutuvat kesän aikanavirkamiesten kanssa valmistelluksi konkreettiseksi toimintaohjelmaksi, jossa vielä pidetään huoli julkisen talouden tasapainosta.

Kimmo Pietinen kimmo.pietinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat