Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron politiikka on vakaasti jakautunut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Virossa sunnuntaina järjestettävien parlamenttivaalien taustalla on sama teema, joka sävyttää myös kampanjointia ennen Suomessa runsaan puolentoista kuukauden päästä järjestettäviä eduskuntavaaleja. Ilmapiiriä varjostaa vakava huoli Venäjän toimista Ukrainassa ja aikeista muualla.

Kasvanut huoli Venäjästä ei kuitenkaan mielipidekyselyjen mukaan muokkaa merkittävästi puolueiden kannatusta kummassakaan maassa. Kansainvälisen epävarmuuden heijastumana Virossa voi ehkä pitää sitä, että entistäkin suurempi osa äänistä menee ennusteiden mukaan vakiintuneille ja tutuille puolueille, vaikka viiden prosentin äänikynnyksen tuntumaan on ilmaantunut pari uutta haastajaa.

Viron vaalien ennakkoasetelmissa korostuu ennen kaikkea vakaus. Se kertoo hyvästä hallinnosta mutta ei ole ongelmatonta.

Yksi osa vakautta on syvä kahtiajako: venäjänkielisten äänestäjien tuella menestyvän keskustapuolueen ja kolmen muun vakiintuneen suuren puolueen kesken ei ole yhteistyötä. Siksi keskustapuolueen nousu hallituspuolueeksi on hyvin epätodennäköistä, vaikka se saisi vaaleissa noin neljänneksen äänistä – eli suurimman äänimäärän –, kuten kyselyt ennakoivat.

Hyvin mahdollisesti Viroa johtaa vaalien jälkeen sama keskustaoikeistolaisen reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien hallituskoalitio kuin nyt. Toinen vaihtoehto on yhdistelmä, jossa ovat mukana reformipuolue ja viime huhtikuuhun asti hallituksessa mukana ollut konservatiivinen Isänmaan ja Res publikan liitto. Suomalaisten tavoin virolaisetkaan eivät tarkkaan tiedä, mitä hallituspohjaa he ovat valitsemassa.

Keskustapuolueen kannatuksen arvioitu kasvu perustuu Viron vaalien kiistattomaan pääkysymykseen, joka on talous tai tarkemmin verotus. Samalla kun Suomessa on käyty poliittista väittelyä Viron tasaveromallin soveltuvuudesta tänne, Virossa on puhuttu nykyisen tasaveromallin muuttamisesta. Virolaiset maksavat tänä vuonna ansiotasostaan riippumatta tasan 20 prosentin tuloveroa. Hallitusta johtava reformipuolue laski veroa vuoden vaihtuessa prosenttiyksiköllä.

Yksi tasaverojärjestelmän seuraus on ollut sosiaaliturvan rahoituksen heikkous. Siihen teemaan on iskenyt erityisesti keskustapuolueen kiistelty johtaja Edgar Savisaar. Hänen menestyksensä mitataan kyvyllä houkutella puolueelle vironkielisiä pienituloisia tai heihin samastuvia äänestäjiä. Savisaar ei kuitenkaan ole saanut houkutella ääniä rauhassa, vaan myös demarit ja jopa konservatiivit ovat valmiita vähintään säätämään verojärjestelmää pienituloisten eduksi.

Suomelle Viron vaaliasetelma tarkoittaa pääpiirteittäin nykyisten edellytysten jatkumista maiden virallisissa suhteissa, jotka ovat jääneet jälkeen runsaina rehottavista kansalaistason suhteista.

Savisaaren keskustapuolueen ja muiden poliittisten ryhmien vastakkainasettelu on ongelma myös Suomelle. Savisaar johtaa puolueensa lisäksi Tallinnan kaupunkia, joka on tärkeä yhteistyökumppani Suomelle ja erityisesti Helsingille. On vaikea edetä, kun vastapuolina ovat sekä Tallinna että sen kiistakumppani Viron valtio.

Toiselle Suomen ja Viron välille ilmaantuneelle ongelmalle eli turvallisuuspoliittiselle nahistelulle ei ole kunnon syytä nyt eikä vaalien jälkeen.

Yksi käytännön pulma on epäselvä asetelma Viron ulkopolitiikan johdossa.

Presidentti Toomas Hendrik Ilves johtaa ulkopoliittista keskustelua mutta ei ulkopolitiikkaa. Uusi ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannus on vielä melko kokematon. Huhtikuussa pääministeriksi tullut Taavi Rõivas ei ole profiloitunut vahvasti ulkopolitiikassa. Tilanteen selkiintyminen jättäisi vähemmän tilaa hyödyttömälle molemminpuoliselle turvallisuuspoliittiselle nokittelulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat