Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan palkat voivat toimia elvytyksenä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Talouspolitiikan arvostelu on euroalueella kohdistunut viime aikoina erityisesti Kreikkaan. Muu Eurooppa on kommentoinut kuopan reunalla Kreikan yrityksiä kiivetä montusta: itsepähän kaivoitte, älä enää kaiva, jätetään se sinne.

Yhteisen valuutta-alueen oloissa kuoppa tarkoittaa kekoa toisessa kohdassa: kauppataseen vaje yhdessä paikassa näkyy kauppataseen ylijäämänä toisessa.

Kreikalla ja muilla kriisiin ajautuneilla mailla on vastinparinsa: euroalueen jättiläinen Saksa.

Saksalaisten taloushyveiden kriteereillä on epäilemättä selvää, että Saksa on hoitanut taloutensa hyvin ja kriisimaat omansa huonosti.

Saksa on kuitenkin se maa, joka on hyötynyt eurosta eniten. Se valmisti, myi muille ja rahoitti muiden ostoksia.

Saksan kotimarkkinat ja palvelusektori ovat jääneet vientisektorin taakse. Luonnollisin tapa tehdä "tulonsiirto" viennistä kotimarkkinoille on, että Saksan vahva vientisektori korottaa palkkoja. Kun ostovoima nousee, raha valuu hiljakseen elähdyttämään kauppaa ja palveluita.

Hieman yllättäen Saksan keskuspankki suositteli tätä tulonsiirtotapaa puoli vuotta sitten.

Nyt tilanne neuvon noudattamiselle on otollinen: tällaiselle "elvytykselle" on tilausta, ja se saattaa myös tehota.

Saksassa inflaatio on alle prosentin. Deflaatio uhkaa. Korot ovat matalat. Kuluttajien luottamus on vahva. Kotitalouksien panos kansantalouden kasvussa oli viime vuoden lopulla kasvussa. Energia on halventunut. Euroopan keskuspankki työntää rahaa markkinoille.

Vientisektori voi lihavasti. Saksan suurin ammattiliitto, metallityöläisiä edustava IG Metall neuvottelee parhaillaan noin neljän miljoonan työntekijän palkoista.

Alkuviikosta taisi syntyä ratkaisu, jota muu metalliväki seuraa.

IG Metall sopi työnantajia edustaneen Südwestmetallin kanssa, että Baden-Württembergin osavaltion metallityöläisten palkat nousevat vuoden mittaisessa sopimuksessa huhtikuussa 3,4 prosenttia. Päälle tulee 150 euron kertapotti. Vanhemmille työntekijöille järjestellään työaikaa keventäviä ratkaisuja ja nuoremmille lisää koulutusta.

Työmarkkinaviidakon vanha sananlasku sanoo, että IG Metallin hankkimat palkkaratkaisut vaikuttavat sekä Saksan että koko Euroopan kilpailukykyyn.

Vuonna 2013 IG Metall hankki 20 kuukauden sopimuksen, jossa palkat nousivat kahdessa erässä, ensin 3,4 ja myöhemmin 2,2 prosenttia.

Tiistain ratkaisu yhdessä edeltäjänsä kanssa kertoo siitä, missä tilassa on Saksan autoteollisuus, maan vientiteollisuuden helmi.

Baden-Württemberissä toimivat Daimler, Porsche ja muun muassa autonosia valmistava Bosch. Alue on tunnettu myös vahvasta "mittelstandista", pienistä ja keskisuurista yrityksistä, jotka toimivat kansainvälisillä markkinoilla.

Jos Saksa hieman luopuu vientikilpailukyvystään kotimarkkinoiden eduksi, maa voi tehdä palveluksen koko euroalueelle.

Saksa halunnee olla edelleen euroalueen suuri hyötyjä. Juuri nyt tilanteen ylläpitäminen vaatii, että maan pyrkimys ylijäämän maailmanmestaruuteen on pantava hyllylle.

Lyhyellä aikavälillä koettu kilpailukyvyn menetys voi olla pitkällä aikavälillä menestys. Euroalueen epätasapainon vähentyminen on Saksankin etu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat