Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nemtsovin murhan tutkintaa uhkaa oikeuslaitoksen rappio

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
HS Nemtsovin murhapaikalla Moskovassa 2015
HS Nemtsovin murhapaikalla Moskovassa 2015
Helsingin Sanomien Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakala seurasi vuosi sitten Kremlin muurien kupeessa, kuinka ihmiset toivat kukkia oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhapaikalle. Kuva Reuters

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murha Moskovassa myöhään perjantaina vaikuttaa vahvasti poliittiselta murhalta eikä tavanomaiselta väkivaltarikokselta. Inhimillisten seurausten lisäksi teolla on Venäjällä poliittisia seurauksia, joiden luonne ja voimakkuus riippuvat hyvin paljon murhan tutkinnasta. Lähtökohdat eivät ole hyvät.

Poliittinen murha on kova taakka, eikä murhia tapahdu pelkästään autoritaarisesti johdetuissa maissa. Ruotsissa murhattiin pääministeri Olof Palme vuonna 1986 ja ulkoministeri Anna Lindh vuonna 2003. Ruotsin murhat olivat hyökkäyksiä poliittista johtoa vastaan sen ulkopuolelta. Venäjällä asetelma ei ole yhtä selvä.

Venäjän poliittisen ja taloudellisen sisäpiirin rasitteena myös Nemtsovin murhan selvittämisessä on se, että viimeisen runsaan vuosikymmenen aikana poliittisten murhien uhrit ovat olleet lähes järjestään hallituksen ja usein nimenomaan presidentti Vladimir Putinin arvostelijoita. Samaan aikaan tuomioistuimet ovat olleet sisäpiirin vallan välineitä ja tutkinta on ollut keino vaientaa vastustajia.

Useimmin viitataan toimittaja Anna Politkovskajan murhaan Moskovassa vuonna 2006. Murhan taustoja ei ole selvitetty. Vähintään yhtä synkkä esimerkki on kirjanpitäjä Sergei Magnitskin kuolema pahoinpideltynä ja sairaana vankisellissä vuonna 2009. Magnitskin vangitsemisen takana olivat samat sisäpiirit, joiden massiivista veronkiertoa ja petoksia hän oli selvittänyt ja jotka nauttivat edelleen poliittista suojelua Moskovassa.

Aiemmat murhat eivät ole aihetodisteita Venäjän vallankäyttäjiin kytkeytyvien ryhmien osallisuudesta Nemtsovin murhaan, mutta ne ovat ruokkineet syvää epäluuloa. Se, että katseet kohdistuvat erityisesti presidentti Vladimir Putiniin on hänen itselleen rakentamansa ylivoimaisen valta-aseman seuraus ja kääntöpuoli.

Nemtsovin murhasta voi todella olla Putinille pelkkää vahinkoa, mutta arviot seurauksista saattavat olla hyvin erilaisia Venäjällä kuin maailmalla.

Johtavan oppositiopoliitikon murhan ajoitus ja toteutus eivät kuitenkaan voisi olla hätkähdyttävämmät. Nemtsov ammuttiin sillalla Kremlin muurien kupeessa, turvallisuusjoukkojen partioidessa läheisyydellä ja vajaa vuorokausi ennen sunnuntaiksi kaavailtua opposition marssia Moskovassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat