Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerro, mistä haluat kritiikin

Pääkirjoitus
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kyllä kansa tietää, ja asiakas on kuningas. Svenska Dagbladet järjesti viime viikolla lukijoille äänestyksen siitä, mitkä kirjat lehden pitäisi arvostella.

Älytöntä, monessa kilpailevissa tiedotusvälineessä todettiin, SvD ajaa itse alas omaa päätösvaltaansa. Eikö lehden pitäisi kertoa kansalle, mistä ihmisten kannattaa kiinnostua avartaakseen henkisiä maisemia, eikä tuupata heille taatusti yllätyksetöntä suosikkipullaa? Joko sivistystehtävä otti ja kuoli?

Älytöntä, tuumin minäkin ensin. Sitten aloin suunnitella, miten muokkaisin SvD:n kokeilun omaan käyttööni.

Äänestyksestä vastaa SvD:n kulttuuritoimituksen tuore päällikkö Lisa Irenius. Kun lehden ideaa tutkii tarkemmin, se ei ole niin pöhkö kuin äkkiseltään kuulostaa. Käytännössä lehti valitsee edelleenkin itse, vieläpä monta kertaa.

Ensin Irenius ja kumppanit poimivat uutuuksista kymmenen kiinnostavaa nimikettä. He ottavat huomioon äänimäärien lisäksi myös perustelut ja päättävät vasta sitten käsittelystä. Toimitus valitsee edelleen myös kriitikon – jo siitäkin syystä, että nettiäänestyksessä piilee manipuloinnin vaara.

Irenius arvelee, että neljä kirjaa äänestyksen kymmenen kirjan sakista olisi joka tapauksessa päässyt arvostelupalstoille, mutta äänestyksen seurauksena kirjoja arvioidaan seitsemän. Viiden suosituimman opuksen käsittelyn hän lupaa lukijoilleen.

Huonommin pärjänneistä huomiota tulevat saamaan tanskalaisen runoilijan Asta Olivia Nordenhofsin ensimmäinen ruotsinnos ja Mikael Berglundin esikoisromaani. Lehti ei siis sanoudu irti vähälevikkisten uutuuksien seurannasta.

Kuninkaiden aika on ohi. Ainakaan he eivät pidä majaansa tiedotusvälineiden toimituksissa.

SvD näyttää mallia, miten lehti voi kuunnella lukijoitaan. Samalla kertyy tietoa siitä, millaiselle väelle lehden palstoja käytännössä tehdään, ja hyviä vinkkejä siitä, mihin kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota.

Lehden tekeminen tällä tavalla yhdessä lukijoiden kanssa ei ole häpeä vaan etuoikeus.

Viikon aikana eniten ääniä (472) keräsi tunnetun kaunokirjailijan PC Jersildin tutkimus 1900-luvun ruotsalaisesta psykiatriasta, Den stökiga psykiatrin. Toiseksi eniten ääniä (291) sai englantilaisen Kate Atkinsonin romaani Liv efter liv (suom. Elämä elämältä, 2014)

Kyllä sellaiselle väelle kelpaa puuhata kirjallisuuspalstoja.

Antti Majander antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kirjallisuustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat