Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudellakin D-vitamiinilla on hankalia sivuvaikutuksia

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Ei ole helppoa puoluejohtajien elämä seuraavina viikkoina. Luvassa on uuvuttava sarja vaalipaneeleja, joissa pitäisi kerta toisensa jälkeen jaksaa toistaa vastaukset samoihin kysymyksin ja kertoa ratkaisut kaikkiin Suomen ongelmiin.

Viimeistään kolmannessa tapaamisessa puoluejohtajat ovat jo oppineet toistensa vitsit.

Väittely olisi vähemmän synkkää, jos luvassa olisi uutta jaettavaa. Tällä kertaa poliitikoilta kuitenkin tivataan säästölistoja. Myönteisiä sävyjä voi harjoitella vain silloin, kun puhutaan tulevan kasvun lähteistä.

Tähänastisista keskusteluista voi poimia yhden muotisanan, josta puhutaan suurin toivein. Sana on digitalisaatio. Sillä luodaan kasvua ja säästetään menoissa.

Ilmiöllä tarkoitetaan suurin piirtein sitä, että kaikki, mikä voidaan muuttaa biteiksi, muutetaan. Tämän jälkeen uusi tekniikka pääsee vaikuttamaan arkielämään paljon nykyistä laajemmin.

Digitalisaatio on korvannut politiikan sanakirjassa devalvaation: se on uusi D-vitamiini, joka auttaa kansantalouden ongelmissa. Sana löytyy kokoomuksen strategisen hallitusohjelman luonnoksesta, Sdp:n Antti Rinteen puheista ja keskustan Juha Sipilän blogimerkinnöistä. Tähän asti on nähty vaalipaneeleja, joissa jokainen osallistuja on lyönyt pöytään D-korttinsa.

Innostuksen ymmärtää. Tuon tuosta ilmestyy vertailuja, joissa Suomen näkymät tietotekniikan hyödyntäjänä ovat maailman kärkeä. Uudet yritykset synnyttävät menestystarinoita ja vanhat uudistuvat. Arki on monin tavoin muuttunut helpommaksi.

Aivan kaikki eivät tosin ole yhtä innostuneita. Tällä viikolla julkaistussa "Benin listassa" digitalisaatiota ei mainita. Ehkäpä kansanedustaja Zyskowicz (kok) haluaa välttää vaikeita vierasperäisiä sanoja.

Zyskowiczin lumesäästöjen listassa kuitenkin luetellaan muun muassa "tietotekniikan parempi ja älykkäämpi hyödyntäminen julkisissa palveluissa" esimerkkinä säästöstä, joka on vain löysää puhetta, ellei samalla puhuta konkreettisista toimenpiteistä.

Puoluejohtajat puhuvat periaatteessa aivan oikeasta asiasta. Digitalisaatio muokkaa yhteiskuntaa voimakkaasti, mutta se ei ole mikään helppo työkalu, jonka avulla poliitikot voivat kääntää maailmaa haluamaansa suuntaan.

Tietotekniikan laajempi hyödyntäminen todennäköisesti tuottaa hyviä tuloksia mutta myös poliitikoille vaikeita sivuvaikutuksia.

Kun ehdokas puhuu vaalitentissä kasvusta ja työpaikoista, hän odottaa digitalisaation synnyttävän niitä. Mutta kun hän sen jälkeen puhuu julkisen hallinnon tehostamisesta, hän itse asiassa sanoo saman ilmiön hävittävän ihmistyötä.

Bittien yhdistämä maailma avaa tilaisuuksia menestyä, mutta kovassa kilpailussa kaikki eivät voi voittaa. Tavarat ja palvelut liikkuvat entistä liukkaammin, mutta niin tekee omistuskin.

Jotta Suomi hyötyisi yritysten menestyksestä, poliitikkojen pitäisi rahoittaa koulutusta ja tutkimusta, yllyttää yrityksiä kasvamaan ja tehdä kotimaisesta omistuksesta kannattavaa. Yhdistelmä ei ole helppo.

Samaan aikaan muualla yhteiskunnassa tietotekniikka hävittää keskiluokan työpaikkoja ja palkinnot annetaan rajatulle joukolle. Jotta työttömyys ei ryöstäytyisi liian suureksi, työnsä menettävät ihmiset pitäisi saada sujuvasti siirtymään kasvualoille. Sekin on työlästä.

Jos katsoo asiaa julkisten palvelujen parantamisen näkökulmasta, paperilomakkeiden siirtäminen sähköiseen muotoon on vain kukonaskel. Tuloksia alkaa syntyä vasta sitten, kun byrokratian rajat ylittyvät ja tieto virtaa tarpeen eikä organisaatiokaavion mukaan.

Devalvaatio oli aikoinaan pika-apu talouden ongelmiin. Se palautti menetetyn tasapainon, mutta pohjimmiltaan kyse oli suuresta kotimaisesta tulonsiirrosta. Varsinainen kasvu syntyi, kun työikäisten määrä kasvoi, koulutustaso parani ja uuteen tuotantoon investoitiin.

Digitalisaatio ei korjaa ongelmia nopeasti, mutta se muuttaa pelisääntöjä pysyvästi kovemmiksi. Jos jättäytyy digitalisaation kelkasta pois, päätyy kakkosketjuun. Jos hyppää kelkan mukaan, voitosta palkitaan, mutta sen saavuttaminen on entistä kovemman työn takana.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat