Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaduille ilmestyneisiin sotilaisiin tottui liian helposti

Pääkirjoitus
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Sotilaisiin kotikaupungin kaduilla tottuu yllättävän nopeasti.

Ehkä liiankin nopeasti. Näin on käynyt minulle selvittyäni hämmennyksestä, jota koin Belgian marssitettua armeijan valvomaan Brysselin hallintorakennuksia tammikuussa.

Aseistautuneista sotilaista tuli osa kaupunkikuvaa suurten terroristijahtien jälkeen. Vain kuukausi on kulunut, ja nyt kiinnitän kurkkusalaatteihin huomiota vain silloin, kun he tekevät jotain yllättävää, kuten sanovat bonjour ja hymyilevät.

Sotilaat kaduilla ovat ilmentymä pelosta, joka on ottanut vallan Euroopassa. Pariisi, Kööpenhamina, Verviers ja Isisin sadistiset videot ovat ravistelleet perusturvallisuuden tunnetta.

Pelko on ikävä seuralainen, sillä se tekee meistä helposti huonompia ihmisiä. Tämä ei tarkoita ainoastaan kostoiskuja, joita Pariisin terrori-iskujen jälkeen tehtiin moskeijoihin. Eikä sitä, että alamme katsella viereisessä pöydässä istuvia hieman epäluuloisemmin.

Ennen kaikkea pelko on petollinen kumppani sen takia, että pahimmillaan se voi saada meidät rapauttamaan liberaalin demokratian perusarvoja. Pelko saattaa esimerkiksi panna meidät ajattelemaan, että kansalaisvapauksista ja -oikeuksista – kuten vapaasta liikkuvuudesta ja yksityisyyden suojasta – voi hyvinkin tinkiä turvallisuuden nimissä.

On totta, että EU on kädet levällään rajojensa sisällä sikiävän radikaalin islamin edessä. On myös totta, että ongelma huutaa ratkaisuja, joissa joudutaan punnitsemaan vapauden ja valvonnan rajoja.

Ihmiseltä ei voi viedä passia vain siksi, että hänen nimensä on Muhammed ja hän haluaa matkustaa sukulaisten luo. Kaikkien kansalaisten verkkokeskusteluja ja puheluita ei voi kytätä vain siksi, että joukossa saattaa olla yksi mätä omena.

EU:ssa on keksitty vain vähän uusia keinoja terrorismin torjumiseksi. Yksi on tarkastusten kiristäminen unionin ulkorajoilla, jotta esimerkiksi Syyriasta taisteluista palaavat saataisiin kiinni. EU:n ulkorajat ylitetään vuosittain 700 miljoonaa kertaa, ja ylittäjistä noin 70 prosenttia on EU-kansalaisia. Tarkastusten kiristäminen koskettaisi myös heitä.

Samalla kun Eurooppa valvoo turvallisuuttaan, sen on valvottava myös vapauttaan. Kuinka paljon tietojamme saa kerätä? Saako matkustamista rajoittaa?

Näitä päätöksiä tehdessä pelolle ei saa antaa tilaa. Oikeuksista ja vapauksista ei saa luopua kevein perustein. Kurkkusalaatista ei saa tulla arkinen näky Brysselin kaduilla.

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat